Magyar Automobil Club

2020.08.24. 19:00

Szolnok turizmusát akarták fellendíteni az autóversennyel

Időnként különleges eseményeknek is helyet adott Szolnok a múlt század első felében. Az is megesett, hogy egy autóverseny befutója a város központjában volt.

Szikszai Mihály főlevéltáros

Kíváncsiskodók a Csillagtúra egyik autójánál

Forrás: MNL Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltára

„Vasárnap f. hó 2-án volt a Szolnok város által kiírt vándordíj serlegért megtartott autócsillagtúra befutója a Tisza Szálló előtt. Az utca közepén felállított célkapu előtt Alexander Imre alispán és a városi fogadó bizottság fogadták az egymás után befutó autókat...”

Ezekkel a szavakkal kezdte a Szolnoki Újság tudósítója cikkét 1933 júliusában. De mi is volt ez a csillagtúra és miért volt jelentős a Tisza-parti város életében?

A helyiek részéről nagy érdeklődés övezte az évenkénti versenyeket
Fotók: MNL Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltára

A túrának keresztelt verseny lényege, hogy bárhonnan indulhattak az autók: a cél az volt, hogy Szolnokra kellett érkezni. A túrákat a Magyar Automobil Club szervezte, amelynek elnöke ifj. Horthy Miklós, a kormányzó fia volt. Még 1931-ben Szolnok város elöljárói felkeresték a klubot azzal az ötlettel, hogy hajlandók segíteni egy Szolnokra érkező autós- és motorosverseny szervezésében. Nyilván az a szándék is felsejlett az igyekezetük mögött, hogy a megyeszékhely turizmusát és a Tisza Szálló forgalmát fellendítsék. Ugyanis a végállomást a hotel és gyógyfürdő előtt jelölték ki. Még egy vándordíjat is alapítottak erre a célra!

Az első túra 1931-ben zajlott le, akkor a vándorserleget az Automobil Club nyerte el. Majd a következő évben ismét a Clubbé lett a győzelem. A szabály értelmében, ha harmadik alkalommal is megnyerik a túrát, véglegesen az övék lehet a vándordíj. Nagy várakozás előzte meg a harmadik rendezvényt, mivel ha az Automobil Club járművei érnek elsőként célba, övék lehet a vándorserleg.

A bevonuló autókat Szolnok belvárosában, az utak mentén sorfalat álló fiatal cserkészek fogadták. A célba érést követő rendezvény egyúttal a szolnoki cserkészek szemléje is volt. Tizenegy óra körül befutott az összes kocsi (számuk mintegy harminc lehetett), majd a Tisza Szálló éttermében megebédeltek a résztvevők.

A verseny győztese persze a Magyar Automobil Club lett, így véglegesen hozzá került Szolnok vándorserlege. A túrák megrendezésében nyújtott segítségükért tiszteletbeli taggá választották dr. Tóth Tamás polgármestert, dr. Kerekes Sándor főjegyzőt és dr. Sárközy György tanácsnokot (a volt francia elnök felmenőjét – a szerző.). A következő években még rendeztek csillagtúrákat Szolnokra, de ezek szervezését már egy új egyesület, a Közép-magyarországi Automobil és Motor Club Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei osztálya intézte.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában