Kiállítás

2020.08.02. 15:30

Vitrinbe kerültek a tiszaföldvári cukrászolimpikon mesterművei

Újra megnyitotta kapuit a tiszaföldvári galéria. Az elmúlt hónapok átalakításai és felújításai kapcsán a Tiszaföldvári Képzőművészeti Alkotók Köre Egyesület tagjainak legújabb alkotásai, a Népi Díszítőművészeti Kör munkái mellett Erdős Hanna cukrászolimpikon művei is új helyre kerültek. A kiállítási anyag az elmúlt évek világversenyeire készült mesterműveivel is bővült.

P. Pusztai Nóra

A városi galéria vitrinjeiben Erdős Hanna cukrászolimpikon világbajnoki és olimpiai aranyérmes munkája mellett az eddig még be nem mutatott alkotásai is helyet kaptak

Fotó: Tömösközi Károly

A városi galéria éppen megújuló épületében az alkotások már készen állnak, és bár a munkálatok még zajlanak, rendes nyitvatartási időben várják a vendégeket.

– A felújítás során a vízvezetéket és a csatornarendszert is rendbe teszik, ahogy a megsüllyedt falat is helyreállítják. A munkák végeztével a hátsó részt is birtokba vehetik az egyesület tagjai, így tovább bővülhet a tárlat – számolt be hírportálunknak Erdős Hanna cukrászolimpikon.

A városi galéria vitrinjeiben Erdős Hanna cukrászolimpikon világbajnoki és olimpiai aranyérmes munkája mellett az eddig még be nem mutatott alkotásai is helyet kaptak
Fotó: Tömösközi Károly

A festmények és hímzések mellett a cukrászartisztika különleges elemeit is megtekinthetik a galéria látogatói. Erdős Hanna eddig még be nem mutatott alkotásai is vitrinbe kerültek.

– A 2008-as, első olimpiai versenymunkámtól kezdve minden alkotásom üveg alatt volt, de helyhiány miatt az utolsó két megméretésre készült darabokat eddig nem láthatták a művészet kedvelői. A két évvel ezelőtti világbajnoki aranyérmes, és a még két évvel korábbi olimpiai díjnyertes alkotásaim otthon, bedobozolva várták a jobblétet. Részben utaztattuk már kiállításra őket, de most a világversenyen is bemutatott kompozícióban állítottam össze őket – emelte ki Erdős Hanna.

– Korábban egy hátsó teremben voltak a versenymunkáim, de a tragant nagyon érzékeny a páratartalomra – avatott be a költözés további okaiba a művész.

A cukrászolimpikon az idei versenyre többek között emiatt sem tudta elkészíteni a megálmodott kiállítási darabot.

– Idén a szokottól eltérően nem októberre hirdették meg az olimpiát, hanem már februárban megtartották. Ez azt jelentette volna, hogy már ősszel dolgoznom kellett a versenymunkámon. A teraszon van lehetőségem csiszolni a cukrot, a téli ködös, párás idő ezt nem tette lehetővé. A szobahőmérsékletű anyag a hidegben összehúzódik, majd újra melegre kerülve párásodik, mint a szemüveg, és ez a legnagyobb ellenség – részletezte.

Erdős Hanna így a következő világbajnokságra készül. A tervezgetést már most elkezdte, az ötleteit viszont még nem árulta el.

– 2022-ben lesz a megméretés. Jövőre már biztosan le kell foglalni a szállást, felkutatom a szponzorokat is. A verseny előtt három-négy hónappal kezdődik el a munka, ami az utolsó hetekben csúcsosodik ki, akkor reggeltől estig dolgozom majd – magyarázta Erdős Hanna.

Számos címet bezsebelt már

Az elmúlt évtizedben Erdős Hanna sorra nyerte alkotásaival a világbajnoki és olimpiai címeket. Négy éve például Alfons Mucha Négy Évszak című képét alkotta meg cukorgobelinként. De a hímzés segédeszközeit (állványt, keretet, csipketerítőt) is cukorból készítette. A kompozíciót egy váza tette teljessé, melyre a négy képet visszafestette. A Herendi Porcelángyárral szoros kapcsolatot ápoló cukrászolimpikon két éve egy csendéletet állított össze, amin a teáscsésze és kiöntő mellett gyümölcsök és egy hófehér hegedű is helyet kapott.

Műhelytanára hatására vágott bele

– Visszamegyek odáig, hogy 1996-ban szerettem volna technikusi minősítés után szakács szakmát tanulni, de a tandíjat nem tudtuk kifizetni. Gyulára kerültem, ahol csak cukrászképzés indult, ott a gyakorlati tanárom – aki fiatalon versenyző volt – sok élményt megosztott velem. A műhelyében a kulisszatitkokba is beavatott. Huszonkét éve indultam az első versenyemen, ahol sokadik helyen végeztem, de boldogabb voltam, mint egy aranyérmes. Aztán többéves hazai pályafutás és versenyzés kellett ahhoz, hogy készen álljak az olimpiára – elevenítette fel a kezdeteket Erdős Hanna.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában