Galériával

2020.09.18. 16:30

A képzés fontosságáról beszélt a helyettes államtitkár Mezőtúron

– Ha most fiatal lennék és újra kezdeném, én is részt vennék a kadétprogramban – foglalta össze dr. Ruszin Romulusz. A Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára a honvédelmi és hazafias nevelés fontosságáról tartott előadást pénteken a Mezőtúri Református Kollégium diákjainak. Hogy miért éppen nekik? Mert a mezőtúri iskola is csatlakozott a kadétprogramhoz, a képzés itt az első szinten zajlik majd, szabadidős programokon belül ismerkedhetnek meg a diákok a honvédség működésével, azzal, hogy mit is jelent a honvédelem.

Rimóczi Ágnes

Fotó: Mészáros János

– Mezőtúron nem idegen a honvédség. Hosszú ideig volt itt laktanya, sorkötelesség idején sokan érkeztek ide. Bízom benne, hogy a jövőben is kerülnek ki ebből a városból katonák – emelte ki az államtitkár.

Dr. Ruszin Romulusz saját tapasztalatait, saját életének mozzanatait mesélte el a fiatal hallgatóságának, amivel alátámasztotta, hogy miért is fontos ez a kadétképzés. Mint említette, ő annak idején négy esztendőt töltött el az akkori, még nem kadétprogramként emlegetett képzésben, melynek számos pozitív hozadéka volt.

– Értékeket tettünk magunkévá, barátságok kötődtek, melyek máig megmaradtak, sok, egykori diáktársammal, ma is számíthatunk egymásra – emelte ki. Mint elhangzott, nem mindenkiből lesz katona, ami rendjén is van, hiszen egyéb szakemberekre is szükség van. Abban azonban biztos, és hangsúlyosnak is véli az államtitkár, hogy a fiatalok a képzésen sok olyan, a mindennapi életben is alkalmazható ismereteket szerezhetnek, melyek mindenképpen javukra válhat majd. Dr. Ruszin Romulusz beszélt a katonai tanulmányairól, szakmai előéletéről, szolgálatairól, s minden esetben kiemelt egy fontos tényezőt, miszerint az emberekkel pozitív kapcsolatot alakított ki, tapasztalatai szerint a magyar emberek elismerik a katonák munkáját, hálásak a honvédelemnek.

– Mára eljutottunk oda, hogy előfordul, hogy valaki fotózkodni akar velünk, amikor egyenruhában vagyunk. Mondhatom viccesen, hogy „félcelebek” lettünk – mondta mosolyogva a diákoknak, utalva arra, hogy jó érzés katonának lenni.

S hogy mit ad a kadétprogram a fiataloknak? Az államtitkár kiemelte, dolgoznak rajta, hogy 2021 végéig minden résztvevő egyenruhát kaphasson, s megfelelő tanulmányi átlag elérése után ösztöndíjjal is jutalmazzák majd a fiatalokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában