Kontaktkutató-, illetve mentesítő-sátrat állítottak fel Szolnokon

Az MH 86. Szolnok Ittebei Kiss József hadnagy Helikopter Bázis katonái szombaton délelőtt egy-egy kontaktkutató-, illetve mentesítő-sátrat állítottak fel a tiszaligeti Turisztikai és Szabadidő Központ területén.

Mészáros Géza

– A Helikopter Bázis kijelölt állománya azt a feladatot kapta, hogy az Országos Mentőszolgálat Jász-Nagykun-Szolnok megyei szervezete tevékenységét sátrak felállításával támogassa – magyarázta feladatukat dr. Hegedűs János ezredes, a 86-osok törzsfőnöke.

– Az egyik sátorban mától kontaktkutatást végeznek. Ez arra szolgál, hogy azoktól a személyektől, akik egy másik, bizonyítottan koronavírussal fertőzött személlyel testközeli kapcsolatban voltak, minél kevesebb kellemetlenséggel, minél gyorsabban és minél hatékonyabban mintát vegyenek tőlük. A mintavételre akár gépjárművel is el lehet jönni.

– A kontaktszemély a sátor egyik oldalán kocsijával begurul, az autóból ki sem kell szállnia, az egészségügyi dolgozók a mintát leveszik tőle, majd a sátor másik végén kigurul. A másik sátor pedig azon mentősök fertőtlenítésére szolgál, akik munkájuk során akár bizonyítottan, akár valószínűsíthetően fertőzött személyekkel érintkeztek. Itt a személyzetet, a mentősök öltözetét és a mentőkocsit a vírus ellen talán leghatékonyabb technikával, ózongenerátorral fertőtlenítik – tudtuk meg az ezredestől.

 

Dr. Hegedűs János elmondta még azt is, hogy hasonló célokból korábban már állítottak fel sátrakat a bázis katonái Szolnokon, Jászberényben és Cegléden egyaránt a kórházaknál és a rendelőintézeteknél, de technikai felszerelésekkel részt vettek egyéb fertőtlenítési feladatokban is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában