JÁSZKUNSÁG

2020.09.14. 07:00

Milliós nagyságrendben szereznek be gépeket több településen

A kisebb települések jellemzően közfoglalkoztatotti munkával oldják meg a parkok, közterületek karbantartását. A közmunkások csökkenő száma ugyanis kihívás elé állítja e településeket, sok helyen alig akadnak hadra fogható emberek, arra viszont nincs elég forrásuk az önkormányzatoknak, hogy alkalmazottakat vegyenek fel, vagy gépek vásároljanak a hiányzó munkáskéz pótlására.

Új Néplap-összeállítás

Forrás: Illusztrációfotó/Shutterstock

E célra megyénkben a legnagyobb összegű támogatást – közel tizenegy és fél millió forintot – Szászberek önkormányzata nyert el. Alapi József polgármester hírportálunknak elmondta, hogy jelenleg a település önkormányzata nem rendelkezik olyan eszközzel, mellyel télen el lehet takarítani az utakról a havat. Nyáron pedig nem tudnak olyan munkákat elvégezni, melyekhez homlokrakodó szükséges.

– Éppen ezért olyan multifunkcionális gépet szeretnénk beszerezni, mely rendelkezik fűtött kabinnal, hótolóval, pótkocsival, fűkaszával és homlokrakodóval. Az utóbbi segítségével a kisebb útkarbantartási, kátyúzási munkákat saját magunknak is el tudnánk végezni – fejtette ki Alapi József.

– Még az idén átadunk egy négyhektáros önkormányzati ipari parkot a volt tsz területén, melynek a kaszálása igen komoly gondot jelent majd. Ez a gép azonban nagyban megkönnyítheti az ipari park karbantartását is. Emellett a lakosságnak is szeretnénk segíteni, ezért valamilyen jelképes térítési díj ellenében bárkinek a rendelkezésére bocsátjuk, például kisebb földmunkákhoz, hiszen a településen egyik vállalkozó sem rendelkezik ilyen traktorral.

Tiszajenő önkormányzata több mint négy és fél millió forint támogatást nyert el.

– Még egy korábbi nyertes pályázatnak köszönhetően rendelkezünk kis traktorral. Most célzottan egy olyan eszköz beszerzésére pályáztunk, ami ehhez csatlakoztatható, és rézsű kaszálására, fűnyírásra alkalmas – számolt be róla Virág József polgármester.

– Erre nagy szükségünk van, mert nálunk is nagyon kevés a közmunkás, és nem tudjuk velük megoldani a közterületek rendben tartását. Jelenleg mindössze két közfoglalkoztatottunk van, ráadásul mindketten betegállományban vannak… Kértünk árajánlatot, és célirányosan adtuk be a pályázatunkat – mondta a faluvezető.

Csataszög is pályázott a Magyar Falu programban. Fűkasza beszerzésére nyertek több mint kétszázötvenezer forintot. Oravecz Zsuzsanna Éva polgármester elmondta, eredetileg aprítógépet is szerettek volna beszerezni.

Berekfürdő önkormányzata traktorra szerelhető adaptert vásárol az elnyert egymillió-hétszázezer forintos támogatásból, mely megkönnyíti a közterületeken a fűnyírást – adta hírül Molnár János polgármester. Nagy segítség ez számukra, már átnézték a bekért árajánlatokat.

A dél-pesti Kőröstetétlen is nyertes pályázatnak örülhet, hiszen a Magyar Falu Program keretében mintegy tizenkétmillió forint értékben szerezhetett be különféle eszközöket a falu.

– Fűnyírótraktort, és hozzá seprűgépet, sószórót és hótolót állíthatunk csatasorba. Muszáj gépesítenünk a feladatainkat, mivel a munkára fogható közfoglalkoztatottak száma egyre kevesebb – tájékoztatta hírportálunkat a kisközség polgármestere. Pásztor Imre elmondta, jelenleg csupán hét közmunkás dolgozik a településen. A legfontosabb nyári falurendezési munkálatok nagy részén viszont már túl vannak.

Csépán hidrokaszával felszerelt traktort, Szelevényen ágvágót vesznek. Az önkormányzat is pályázott közterület-karbantartást segítő eszközökre a Magyar Falu Programban.

– Nincs elég közmunkásunk, traktorvezetőt még lehet találni, de kaszást már nem igazán. A gépesítésnek pont az a lényege, hogy kiváltsa őket. A munka legnagyobb részt ugyanis fűvágásról szól, a tervezett fülkés kis traktor úgynevezett hidrokaszával érkezne hozzánk. Egy ilyen gép egy nap alatt levágja azt a területet, amit háti kaszával két hét alatt tehetnénk rendbe – magyarázta Pintér Csaba Gábor polgármester.

– A hidrokasza az árokparton is működik, nincs olyan terület, amit ne tudna rendben tartani. Télre egy hótoló lapátot is készíttetnénk rá – tette hozzá a településvezető.

Szelevényen idén közel három és félmillió forintból több kisebb értékű szerszámot vásárolnak.

– Fűnyíró kis traktor, sövény- és teleszkópos ágvágót tervezünk beszerezni, illetve egy hótoló lapátot is a tavalyi traktorunkhoz – részletezte Kerekesné Holló Helga, a tiszazugi kistelepülés vezetője.

Közterület karbantartását szolgáló eszközbeszerzésre támogatást nyert megyei önkormányzatok

Település-Támogatás

Abádszalók: 1 699 260 Ft

Berekfürdő: 1 701 800 Ft

Csataszög: 252 036 Ft

Csépa: 7 233 099 Ft

Jásztelek: 9 996 878 Ft

Nagyiván: 1 211 082 Ft

Szászberek: 11 473 211 Ft

Szelevény: 3 439 273 Ft

Tiszabő: 1 764 665 Ft

Tiszaderzs: 1 675 253 Ft

Tiszagyenda: 361 649 Ft

Tiszaigar: 1 690 290 Ft

Tiszajenő: 4 641 850 Ft

Tiszakürt: 4 683 882 Ft

Tiszaörs: 1 700 580 Ft

Tiszaroff: 1 684 065 Ft

Tiszaszentimre: 1 699 795 Ft

Forrás: kormany.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában