vetélkedő

2020.09.28. 14:00

Újjáéledt az éjjeli bolondozás Mezőtúron

Egy homályba veszett hagyományt elevenítettek fel a közelmúltban a városban. A közösségépítő, össznépi játék lényege éveken át az volt, hogy a helyiek jó hangulatban, a település ismert, vagy éppen kevésbé ismert pontjaira ellátogatva, játékos feladatok végrehajtásával töltsenek el közösen néhány órát.

Kocsis-Szabó Lilla Laura

Generációk játszottak együtt a bolondos akadályversenyen. Jövőre ismét megrendezik a vidám eseményt

Forrás: Beküldött fotó

A jól működő tradíció valamiért feledésbe merült, ám a fiatal generáció néhány tagja megkísérelte feleleveníteni.

– A kilencvenes években középiskolák szerveztek egymás között vetélkedőt Mezőtúron. Az évtized végén, a kétezres évek elején egy társaság újragondolta ezt, és városi szintűvé fejlesztették. A Bolondos Éjszakai Akadályverseny elnevezést kapta, általában április elsején szervezték – avatott be a kezdetekbe az egyik főszervező, Pete Gergely. Hozzátette, a hagyomány 2010-ben megszakadt, annak ellenére, hogy még abban az évben is nagy érdeklődés övezte. – Az internet térnyerése miatt manapság nehéz olyan rendezvényeket szervezni, melyek valóban megmozgatják a látogatókat. Szerencsére játszani, mókázni mindenki szeret, ezért lehelhetünk ismét életet ebbe az egykori hagyományba – vélekedett a szervező.

Generációk játszottak együtt a bolondos akadályversenyen. Jövőre ismét megrendezik a vidám eseményt
Fotó: Beküldött fotó

A változatos feladatokra sok csapat jelentkezett, a formációk előzetes regisztráció alapján nevezhettek, de a helyszínen is fogadták az érdeklődőket.

– Összesen tizenhat csapat szórakozott együtt – összegezte Pete Gergely. Hét állomáson kellett jól szerepelniük. Az ügyességi feladatok mellett fejtörők is várták a bátrakat. Karaokés feladatokban szövegalkotói és énektudásukat csillogtathatták meg a versenyzők, de időre történő autós kerékcserében is egymásnak feszülhettek a lelkes jelentkezők. A délután kezdődő, éjszakába nyúló esemény „végigvonult” a város ismertebb pontjain, a résztvevők mellett az állomásokon őket váróknak is nagy élményt nyújtott.

A másik főszervező, Nagy Kriszta szintén kiemelte ezt, illetve hozzátette, jó volt látni a különböző generációk keveredését.

– A változatos csapatok változatos korosztályokból érkeztek, mindenki örömmel fogott hozzá az újabb kihíváshoz – mondta. Arról szintén szót ejtett, hogy fontosnak tartották a környezettudatosság hangsúlyozását. Így a rendezvénybe belecsempésztek néhány ezzel kapcsolatos fontos elemet.

– Műanyag poharak helyett újratölthető, névvel ellátott egyéni darabokból oltották a szomjukat a versenyzők, emellett a szelektív hulladékgyűjtés megvalósításához különféle szeméttárolókat helyeztünk el több ponton is. Természetesen a feladatok között is helyet kapott néhány, a témával kapcsolatos tennivaló, örömmel tapasztaltuk, hogy a bolondozás ellenére mindenki komolyan vette ezt, persze a pontszerzés minden bizonnyal komoly motiváló erővel bírt – vélekedett mosolyogva.

Pete Gergely még hozzátette, a támogatók is szívügyüknek tekintették a versenyt, így számos eszközzel, helyszínnel és egyéb felajánlással segítették a megvalósítást.

– Noha ez az alkalom amolyan tesztjellegű volt, úgy láttuk, jól működik, szerethető. Jövőre ismét nekifutunk, de a nevéhez hűen április elsejéhez kapcsolódva választunk dátumot – zárta gondolatait Pete Gergely mosolyogva.

Termetes paripa vitte a prímet az egyik feladatban

A mókás feladatok között akadt olyan is, melyben állati segítségre volt szüksége a csapatoknak. Az kapta a legtöbb pontot, aki a legnagyobb négy- vagy kétlábút tudta bemutatni a helyszínen.

– Ki tudja hogyan, de lovat is hoztak a helyszínre. Magam mértem a marmagasságot, bár nem volt egyszerű feladat! A száznyolcvankét centimétert nehéz volt meghaladni, a többi csapatnak nem is sikerült! – mondta Pete Gergely.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában