Galériával

2020.10.28. 07:00

Alkalmatlan a Déryné díszterme a munkára a berényi Fidesz szerint

Vita bontakozott ki a képviselő-testület legutóbbi ülésén a tanácskozás nyilvánosságának biztosításával, helyszínével kapcsolatban. A Fidesz szerint a Déryné Rendezvényház díszterme nem alkalmas a munkára. Politikai érdekek ütköztek a bizottsági pozíciók újraosztásánál. A testületi ülésen téma volt az illegális hulladéklerakók felszámolása is.

Illés Anita

Fotó: Gémesi Balázs

Közel négyórásra nyúlt a képviselő-testület legutóbbi nyílt ülése a városháza nagytermében. Sürgősségi indítvány tárgyalásával kezdődött a tanácskozás érdemi része, mely az önkormányzatok számára kiírt illegális hul­ladéklerakók felszámolását elősegítő pályázatról szólt. A grémium egyöntetűen támogatta a pályázat benyújtását. A továbbiakban felmerült többek között a Malom-projekt helyzete, elfogadták a város új sportkoncepcióját.

Hosszas vitát eredményeztek a Fidesz-frakció módosító javaslatai a szervezeti és működési szabályzatra vonatkozóan.

Összeférhetetlenség miatt Kis-Némethné Király Éva lemondott a városfejlesztési bizottságban betöltött külsős tagságáról. A Fidesz Verderber Gyulát delegálta a bizottságba. Bethlendy Béla kifejtette, hogy a Közösen Jászberényért Egyesület (KJE) elfogadta a Fidesz jelöltjét, mert álláspontjuk szerint a tavaly kialakított bizottsági struktúra, azok személyi összetétele és feladatköre konszenzus eredménye volt, nem szeretnék azt felrúgni.

Másként látja ezt a kormánypárti képviselőcsoport. Mint azt Tamás Zoltán frakcióvezető az ülésen elmondta, nem a megbeszéltek szerint alakultak a személyi kérdések, és a bizottsági szerkezetben sem érvényesült a konszenzus. Ezért módosító javaslatot tett a közbeszerzési bizottság megszüntetésére, de ezt nem fogadta el a döntéshozók többsége.

Személyi változtatásokat is kezdeményezett. Ennek eredményeként felmentették Bobák Zsoltot (KJE) a városüzemeltetési bizottság elnöki feladatainak ellátása alól, és visszahívták a bizottságból. Élére Bódis Béla fideszes képviselő került, tagjának pedig Dobrán Gyulát (Mi Hazánk Mozgalom) választották, akinek egyben megszüntették közbiztonsági tanácsnoki pozícióját.

A tanácskozás nyilvánosságának biztosításával, helyszínével kapcsolatban szintén élénk szócsata bontakozott ki. Az elmúlt időszakban a polgármester a nagy lakossági érdeklődés miatt néhány alkalommal a Déryné Rendezvényházban hívta össze a képviselő-testületi ülést. Tamás Zoltán arra tett javaslatot, hogy a jövőben kizárólag csak a városháza nagyterme adjon helyet a tanácskozásnak, mert a Déryné alkalmatlan a munkára. Baloghné dr. Seres Krisztina jegyző felhívta a figyelmet a törvényességre, véleménye szerint a javaslat ütközik az önkormányzati törvénnyel és a kúria állásfoglalásával.

Miután kérte az indítvány visszavonását, szünetet rendeltek el, hogy a frakció tagjai megtárgyalják a módosítást. Végül nem vonták vissza a javaslatot, a Fidesz-frakció és a Mi Hazánk képviselője megszavazta, a KJE elutasította azt. A továbbiakban még pontosítják a rendelkezést. Budai Lóránt polgármester megvétózta a döntést, így a szervezeti és működési szabályzatról november 4-én újra tárgyalhat a testület.

Lezárják a sokat vitatott munkásszállóprojektet

Az októberi ülésen ismét napirendre került az elmúlt hónapokban vita tárgyát képező munkásszállás kialakítását célzó projekt. Folytatását a grémium a Közösen Jászberényért Egyesület tartózkodásával, a Fidesz-frakció és a Mi Hazánk Mozgalom képviselőjének nem szavazatával elutasította. Megszavazták a projekt lezárását is, ami azt jelenti, hogy az önkormányzat lemond az elnyert 267 millió forint támogatásról, a záráshoz pedig több mint hárommillió forintot biztosítanak. Eredményes pályázat esetén a Faiskola utca 7. szám alatt található épületben bérlakásokat alakítana ki az önkormányzat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában