Dr. Rusvai Miklós: Nagyon várjuk a nyájimmunitást

A koronavírus-járvány első hullámához képest tízszeresére nőtt a fertőzöttek száma hazánkban. A súlyos állapotban lévők és elhunytak száma azonban „csak” másfél-kétszerese a tavaszinak. Közben az egészségügy felkészült, és számos ismeretet szereztünk a vírusról – mondta a járvány aktuális helyzetéről prof. dr. Rusvai Miklós virológus Jászapátin.

Illés Anita

Tavasszal sikerült ellaposítani a járványgörbét, így az egészségügy nagyobb számú beteget is elbír – mutatott rá Rusvai Miklós

Fotó: Pesti József

A professzor – aki idén megkapta az „Elszármazottak Jászapátiért” díjat – a Jászapáti a Mi Városunk Alapítvány meghívására érkezett a városba. Dr. Rusvai Miklós virológus a koronavírus-járvány aktuális helyzetéről tartott előadást kedden a Pájer Antal Művelődési Házban, ahol dr. Tajthy József, az alapítvány egyik alapítója tagja köszöntötte az érdeklődőket.

Mint mondta, a világ nagy része félelemmel tekint a járványra, ugyanakkor ennek ellenkezője is tapasztalható. Sokan megkérdőjelezik, hogy létezik-e egyáltalán járvány, és túlzónak tartják a korlátozó intézkedéseket. Ezért fontos, hogy a pandémiával kapcsolatban hasznos információkat kapjunk – mutatott rá az előadás céljára dr. Tajthy József.

– Annak ellenére, hogy a vírus rövid idő alatt szétterjedt a világban, nem egy nagy ragályozó képességű kórokozó, inkább közepesnek mondható. A Covid-19 elsődlegesen légzőszervi és általános lázas tüneteket okozó betegség, melynek jelen tudásunk szerint kizárólag közegészségügyi jelentősége van. Állategészségügyi jelentősége csekély.

– Van ugyan állati koronavírus, de az embert nem fertőz, ahogyan az emberi is többnyire ártalmatlan az állatokra – hangsúlyozta dr. Rusvai Miklós. Mint mondta, a tavaszi hullám idején mindenki azt várta, hogy sokkal nagyobb lesz a fertőzöttség, ám az orvosi egyetemek felméréséből kiderül, hogy a lakosság nagy része nem fertőződött át.

– Nagyon várjuk a nyájimmunitást, ami még nem alakult ki. Ez annyit tesz, hogyha valaki megfertőződik egy kórokozóval, és kigyógyul a betegségből, akkor onnantól kezdve már nem fertőzi a környezetét – magyarázta. A virológus kitért többek között arra is, hogy tavasszal miért volt fontos a járványgörbe ellaposítása.

Tavasszal sikerült ellaposítani a járványgörbét, így az egészségügy nagyobb számú beteget is elbír – mutatott rá Rusvai Miklós
Fotó: Pesti József

– Akkor még azt hittük, sokkal nagyobb a vírus ragályozó képessége. Attól féltünk, hogy hirtelen nagyszámú fertőzött lesz, ami meghaladja az egészségügy kapacitásait. Tavasszal azért voltak sokkal szigorúbb intézkedések, korlátozások, mint most, mert közben az egészségügyi kapacitást meg kellett növelni. Sikerült ellaposítani a járványgörbét, nagy valószínűséggel az egészségügyi kapacitás bírni fogja a nagyobb számú beteget is – részletezte.

Eloszlatta azt a tévhitet is, miszerint genetikai manipuláció eredménye lenne a vírus, hiszen a génsebészetnek nyoma lenne, amire nincs bizonyíték. Így jelen tudás szerint a vírus nem manipulált, hanem az evolúció során alakult ki. A szakember megjegyezte, hogy a vírus ellenálló képessége nem túl nagy, ezért van jelentősége a fertőtlenítésnek.

Felhívta továbbá a figyelmet a tünetekre, valamint azokra a rizikófaktorokra, melyek valószínűbbé teszik, hogy valaki súlyos beteg lesz a fertőzés következtében. Ez utóbbi között említette egyebek mellett a szív- és érrendszeri betegségeket, cukorbetegséget, magas vérnyomást, légzőszervi és daganatos betegséget. Kiemelte az immunrendszerünk erősítésének fontosságát is.

A jövő év első negyedévében már meglehet a vakcina

– Tízszer több fertőzöttje van eddig a második hullámnak, mint az elsőnek volt tavasszal. Még sincsenek szigorú korlátozó intézkedések – ismertette dr. Rusvai Miklós. – Ennek oka, hogy az elhunytak és súlyos állapotban lévők száma „csupán” másfél-kétszerese a tavaszinak. Az egészségügy felkészült az elmúlt hónapokban, sokat tanultunk, ezért a második hullámban hiába több a fertőzött, a halottak száma nem emelkedett – magyarázta.

Mint mondta, változó erősségű korlátozások jöhetnek az elkövetkezendő időszakban, amíg a vakcinára várni kell, vagy elegendő számú ember át nem esik a fertőzésen, és szerez ezáltal védettséget. Véleménye szerint a jövő év első negyedévében már elérhető lesz a vakcina.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában