összefogás

2020.10.20. 07:00

Ellehetetlenült a kengyeli lánglovagok munkája az elmúlt hónapokban

Gyűjtés indult nemrég a kengyeli önkéntes tűzoltókért, az egyesület ugyanis nagyon nehéz anyagi helyzetbe került az elmúlt időszakban. A tűzoltóautó műszakija és biztosítása májusban lejárt, az önkéntesek pedig szinte semmilyen támogatáshoz nem jutottak, így kifizetni sem tudják ezeknek az árát. Kengyelen mindenki egyetért abban, hogy munkájukra nagy szükség van, így mind a lakosság, mind az önkormányzat próbál segíteni.

Molnár-Révész Erika

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Legutóbb múlt kedden tapasztalhatták meg a kengyeliek, mekkora szükség van a helyi önkéntes tűzoltók gyors munkájára. A hét eleji esőzések miatt öt helyen öntötte el a települést a belvíz. A tűzoltók saját autókkal, szivattyúkkal felszerelve érkeztek a helyszínre, és mielőtt nagyobb baj lett volna, elhárították a kárt.

Hiába a folyamatos önzetlen munka, az egyesület az elmúlt időszakban nagyon nehéz anyagi helyzetbe került, kérdéses volt, hogy egyáltalán folytatni tudják-e. A törökszentmiklósi kollégáktól kapott tűzoltóautónak májusban lejárt a műszakija, és biztosítás sincs rajta, így most a laktanyában áll.

– Most e nélkül dolgozunk. Saját autóval megyünk a helyszínekre, illetve az önkormányzatnak van egy platós autója, amit igénybe tudunk venni. Május óta nem tudtuk fizetni a biztosítást, ami a legnagyobb tétel, hiszen ez egy tűzoltóautó esetében több mint száznegyvenezer forint egy évre. A műszaki vizsga körülbelül ötvenezer forint. Emellett a védőruházatok munkavédelmi vizsgája, ami még egy nagyobb összeg. Például, ha egy légzőkészüléken egy csövet ki kell cserélni, az hetvenezer forint – vázolta a helyzetet Bak Richárd Zsolt, az egyesület elnöke.

A 2013-ban huszonkét fővel megalakult Kengyeli Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek nyolc-tíz tagja van, közülük öt-hat önkéntes vonul aktívan.

– Idén, míg volt az autón műszaki, május végéig tizenegyszer vonultunk, még Tiszatenyőn is voltunk tűzesetnél. Míg a kettes kategóriába tartoztunk, négy perc hetven másodperc alatt indultunk el. Azt lehet mondani, hogy durván tíz perc alatt bárhol ott tudunk lenni Kengyelen, ahol baj van – mondta az elnök.

Mivel az autó műszakija lejárt, az önkéntesek nem tudták teljesíteni a kettes kategóriához szükséges feltételeket. Emiatt a katasztrófavédelem visszaminősítette az egyesületet a hármas, vagyis a hagyományőrző kategóriába. Ez pedig azt jelentette, hogy a támogatási összeg is jelentősen megcsappant.

Emellett, mivel az önkormányzatnál tavaly ősztől adósságrendezési eljárás zajlott, nem kötelező feladatként nem tudta támogatni a tűzoltók munkáját. Az önkéntesek ezért a nemrég megválasztott polgármesterhez fordultak, de a lakosok sem feledkeztek meg róluk. Gyűjtés indult a településen, a tűzoltókat támogató ládákat különböző helyi rendezvényeken, például a futballmérkőzéseken is kihelyezik.

Segítséget ígért az önkormányzat, mindenképpen támogatják az egyesületet

Az adósságrendezési eljárás augusztusban befejeződött Kengyelen, a település vezetése pedig egyetért abban, hogy mindenképpen támogatják az önkéntes tűzoltók munkáját – válaszolta kérdésünkre Gál József polgármester.

– Az önkéntes tűzoltók a lakosságot segítik, ezért természetesen mi is támogatást nyújtunk. A legutóbb a keddi napon bizonyosodott be, hogy mennyit jelent a munkájuk, amikor a nagy esőzés miatt elöntötte a belvíz Kengyelt – hangsúlyozta a három és fél ezer lelkes település frissen megválasztott vezetője.

Hozzátette, a napokban az önkormányzat üzemanyaggal és a fűtéshez hozzájárulva, két mázsa tűzifával támogatta a tűzoltóságot. Gál József azt is elmondta, jelenleg még tartanak az egyeztetések, de ahogy a település helyzete engedi, mindenképpen segítik majd anyagilag is az önkéntesek munkáját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában