Védőoltás

2020.10.22. 07:00

Érkezik az oltóanyag megyénk orvosi rendelőibe

Folyamatosan kapják az influenza elleni védőoltásokat a megye háziorvosai a napokban. Idén a koronavírus-járvány miatt nem csak az idősek vagy a krónikus betegek, hanem bárki ingyen beoltathatja magát. Erre azért van szükség, mert nemzetközi tanulmányok szerint megnövekszik a halálozás esélye, ha valaki egyszerre szenved koronavírus- és influenzafertőzésben, ráadásul a kétfajta betegség kezelése megterhelné az egészségügyi ellátórendszert is.

Molnár-Révész Erika

Idén ötszáz adag influenza elleni vakcinát igényelt dr. Hoksári László szolnoki háziorvos

Fotó: Mészáros János

Dr. Hoksári László szolnoki rendelőjébe hétfőn már megérkezett az idén igényelt félezer adag vakcina. Ez százzal több mint amennyit a háziorvos tavaly beadott a pácienseinek. Míg tavaly a praxisához tartozó 2500 beteg mintegy húsz százaléka igényelte a védőoltást, idén az elmúlt egy hónapban naponta legalább tízen csak emiatt érdeklődtek telefonon.

– Tavaly négyszáz pácienst oltottam, idén százzal több oltóanyagot rendelünk, úgy tűnik, hogy elegendő lesz. Ha nem, akkor van lehetőség az utánrendelésre is. Terveink szerint húsz-harminc oltást tudunk egy nap alatt beadni november végéig, december elejéig. Az oltás beadása mindenképpen időpontra történik, előjegyzés után. Vagy telefonon érdeklődjön a páciens, vagy akikről már tudjuk, hogy szeretné beadatni, értesítjük a dátumról. De mindenképpen telefonálni kell előtte a járvány miatt, a zsúfoltság elkerülése érdekében – hangsúlyozta a szakember, aki kérdésünkre válaszolva elmondta, elsősorban az idősebbek, hatvan év felettiek igénylik az oltást, de az utóbbi időben már a fiatalabb középkorosztály, főleg pedagógusok is érdeklődnek a lehetőség iránt.

Idén ötszáz adag influenza elleni vakcinát igényelt dr. Hoksári László szolnoki háziorvos
Fotó: Mészáros János

Kengyelen a napokban mérik fel, hogy ki az, aki be szeretné oltatni gyermekét influenza ellen. Kérik a szülőket, hogy ezt minél hamarabb jelezzék telefonon a házi gyermekorvos vagy a helyi védőnő felé.

– A gyermekek számára kétféle védőoltás van, az elsőt hat hónapos kortól lehet beadni – tájékoztatta hírportálunkat dr. Kozma Katalin kengyeli házi gyermekorvos. – Hároméves korig a Vaxigrip Tetra nevű oltóanyagot adjuk, ebből, ha a gyerek nem kapott még soha védőoltást influenza ellen, két védőoltásra van szükség, négy hét különbséggel. Hároméves kor fölött pedig a háromkomponensű, Fluart nevű védőoltást, amelyből tizenkét éves korig fél adagot, ennél idősebb gyermekeknek felnőtt adagot adunk.

Hozzátette, a gyermekeket azért lenne fontos beoltani, mert ők vannak leginkább közösségben, a kórokozók pedig főleg itt terjednek. Így egyrészt a kicsik könnyen hordozóvá válhatnak, másrészt, ahogy a felnőttek vagy idősek esetében, egy influenzában legyöngült szervezet esetleg nehezebben küzdhet meg a koronavírussal.

Most mindenkinek érdemes kérnie

Míg tavaly csak a hatvan év felettiek és a különböző krónikus betegségekben szenvedők kapták ingyen az influenza elleni oltást, egy kormánydöntés alapján idén mindenki élhet a lehetőséggel. Országosan mintegy 1,3 millió influenza elleni vakcina áll rendelkezésre, a hivatalos adatok szerint a tavalyi influenzaszezonban országosan 719 898-an kapták meg az ingyenes védőoltást, a beoltottak 69,3 százaléka hatvan év feletti volt. A szakértők szerint ennek a korosztálynak és a krónikus betegeknek mindenképpen javasolt idén is a vakcina, hiszen ahogy a koronavírus, úgy az influenza is az idősekre és a krónikus betegséggel élőkre a legveszélyesebb. Idén azonban a különleges járványhelyzet miatt mindenkinek érdemes beoltatni magát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában