1 százalék

2020.10.03. 07:00

Idén is főként az állatvédőket támogatták a megyei adózók

Többen segítették személyi jövedelemadójuk egy százalékával az egészségügyi intézmények alapítványait a tavaszi járványhelyzet idején megyénkben is. Ennek ellenére a legtöbb felajánlás idén is az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezeteknek érkezett – derül ki az adóhivatal adataiból. Megyénkben mind a felajánlók száma, mind a felajánlott összeg csekély mértékben ugyan, de visszaesett.

Czakó Nóra

A Szolnok Városi Állatotthon Alapítvány Közhasznú Szervezet telephelyén gondozott kutyáknak is jut a felajánlásokból

Fotó: Mészáros János

Az elmúlt évre vonatkozó adóbevallások alapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) készített összegzést a kedvezményezett civilekről. Ebből kiderül, hogy idén nyolcszázkilencvenhat megyei egyesület, alapítvány kapott részesedést a magánszemélyek személyi jövedelemadójából. Ezzel szemben tavaly kilencszáztizenhét civil szervezetet támogattak a Jászkunságban.

Tovább csökkent megyénkben az adójuk egy százalékát felajánló magánszemélyek száma. A nagy törés 2017-ben következett be, amióta a NAV készíti el a legtöbb adóbevallást. Idén 36 041 magánszemély rendelkezett az egy százalékról, szemben a tavalyi 36 585-tel.

A felajánlott összeg is csökkent a 2019-es esztendőhöz képest. Akkor százhetvenmillió forintot kaphattak meg a civilek, idén pedig valamivel több mint százhatvanhétmillió-négyszázezer forintot.

Megyénkben évek óta a jászberényi, főként mentőkutyák kiképzésével foglalkozó Kutyákkal az Életért Alapítvány a legkedveltebb civil szervezet. Idén is nekik utalják a legnagyobb összeget, 12,8 millió forintot, ami mintegy ötvenezerrel több, mint tavaly. A felajánlók száma is növekedett 2019-hez képest, 2 821-ről 2 828-ra.

– Ennek oka kettős – véli Szabó Gábor, az alapítvány elnöke. – Az egyik az, hogy szakmailag is megfelelünk az elvárásoknak. Nemcsak országosan, de nemzetközi szinten is ott vagyunk a porondon, és figyelnek ránk. Ez látható a támogatásokból is. A másik pedig az, hogy igyekszünk minél több csatornán eljutni a támogatóinkhoz. Ez idén, a korábbi esztendőkhöz képest eléggé korlátozottá vált, hiszen a járvány miatt nem tudtunk kitelepülni a bevásárlóközpontokba, hogy szétosszuk az egyszázalékos szórólapjainkat.

– Míg az eddigi években ötvenezer darabot juttattunk el az emberekhez, idén talán csak tizenötezret. Ezt viszont igyekeztünk mindenféle online kampányokkal pótolni. Azt viszont nem tudnám megmondani, hogy ennek vagy az eddigi támogatóink lojalitásának köszönhető, hogy nem csökkent az egyszázalékos felajánlások mértéke – tette hozzá Szabó Gábor, akitől megtudtuk, hogy ezt a közel tizenhárommilliós összeget a mentőkutya-kiképző bázis fenntartására, a kutyák vizsgáztatására, bevetésekre, a vonuló autók fenntartására, egyenruhákra, valamint védő- és világítófelszerelésekre költik. Emellett az alapítvány életében jelentős helyet elfoglaló állatmentő tevékenységre.

– Tavaly óta van már egy kisebb technikai parkunk is, így víz alatti kutatást is tudunk végezni nagy teljesítményű szonárral és gumicsónakkal, ha a mentőkutyák a víz felé mutatnak. Ha pedig egy nagyobb kukoricatábla vagy bármilyen kultúrnövény felé, amit négylábúakkal nem hatékony vizsgálni, erre van egy drónunk is – fejtette ki Szabó Gábor.

A Szolnok Városi Állatotthon Alapítvány Közhasznú Szervezet telephelyén gondozott kutyáknak is jut a felajánlásokból
Fotó: Mészáros János

Idén is a szolnoki Kéz a Mancsért Civil Állatvédő Egyesület juthat a második legnagyobb összeghez, vagyis közel ötmillió forinthoz, hiszen 1 028 személy választotta őket. Tavalyhoz hasonlóan dobogós a szintén állatmentő Szolnok Városi Állatotthon Alapítvány Közhasznú Szervezet, majdnem 4,7 millió forinttal és kilencszázharmincnyolc felajánlóval. Az idei megyei top tízben csak annyi változás történt tavalyhoz képest, hogy felkerült a listára a Fegyvernek Lakosságának Egészséges és Biztonságos Életéért Alapítvány, kiütve a Jászberényi Állat-és Növénykertet.

Az adóhivatal adataiból az is kiolvasható, hogy míg tavaly megyénkben tizenkilenc civil szervezet támogatása haladta meg az egymillió forintot, ebben az évben húszé. A táblázatban szereplőkön túl A Szolnoki MÁV Kórházért Alapítvány, A Verseghys Diákokért Alapítvány, Az Emésztőszervi Betegségek Megelőzéséért, a Bánffy Katalin-Varga Katalin Alapítvány, Egyházi Iskoláért – a Nagyboldogasszony Katolikus Általános Iskola, Jászberény támogatására – Alapítvány, a Hetényi Géza Kórházért Alapítvány, a Jászárokszállás Város Önkéntes Tűzoltó Egyesülete, a Jászság Egészségéért Alapítvány, a Tehetséget 2000-re, valamint az Alapítvány a Jászberényi Állat- és Növénykertért részesül több mint egymillió forintban.

Harminckét olyan szervezet akadt, mely számára idén csak egyetlen megyei adózó rendelkezett. A legkisebb összeg pedig, amelyet egy civil egyesület kapott, 1 326 forint volt. Ezt a Sport Élet Egészség Alapítvány részére utalják majd ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában