JÁSZKUNSÁG

2020.10.18. 19:00

Néhány hasznos tipp, hogyan védekezzünk a poloskák ellen

Az ősz beköszöntével nő a poloskák száma otthonainkban, sokan pedig félnek tőlük. Éppen ezért, összeszedtünk pár hasznos információt, hogyan védekezzünk ellenük.

Szoljon.hu

Forrás: Illusztrációfotó/Shutterstock

Hazánkban nem őshonos faj a büdös bogár, ennek ellenére akár napi 5-10 darab mezei poloskával is találkozhatunk lakásunk ablakain, függönyein. Sokan nem tudják, de teljesen ártalmatlan és növénynedvvel táplálkozik, ennek hiányában pedig könnyen kiszárad. Gyakori feltűnése azzal magyarázható, hogy még a rovarevő madarak sem fogyasztják el őket, valamint a hideg elől menekülve otthonainkban próbálják átvészelni a telet.

Fotó: Illusztrációfotó/Shutterstock

Sokakat bosszant, irritál a jelenléte és mivel nem igazán ismerik a poloskát nem is tudják, hogy mit tegyenek ellene. A mezei poloska védekezésként bűzt bocsát ki, ezért sem tanácsos lecsapni vagy összenyomni őket. Többen arra esküsznek, hogy egyszerűen elkapják egy zsebkendővel és lehúzzák a WC-n vagy elengedik szabadban.

A legmegbízhatóbb megoldás továbbra is a szúnyogháló használata, azonban fontos megjegyezni, hogy ez sem jelent teljes védelmet, ugyanis a háló sínrendszerén és a kisebb réseken keresztül könnyen átmásznak. Ugyanez a helyzet a belsőtokos redőnyök és az egyszerű fali szellőzök esetében is.

Ha nem szükséges, ne hagyjuk égve a villanyt, amikor elhagyjuk a szobát, ugyanis esténként vonzza a poloskákat a fény.

Másik lehetőség a rovarok távoltartására a vizes törülköző, amellyel ha betömjük az ablakok, ajtók alatti réseket, a nedvesség miatt nem jutnak be a poloskák. Hatékony módszer lehet még a fokhagymás permet is. Fél liter vízben keverjünk el egy evőkanál fokhagymaport vagy három gerezd fokhagymát és fújjuk be vele a nyílászárókat. Lehetőleg kívülről tegyük, hogy a fokhagymaszag ne legyen a lakásban. Ha viszont el szeretnénk ezt kerülni, használhatunk teafaolajat (2 ml) vagy mentát is, amit bármelyik drogériában beszerezhetünk.

Legegyszerűbb opció a porszívózás, azonban ügyeljünk arra, hogy mindig cseréljük a porzsákot, hiszen könnyen megsérülhet benne az élőlény és büdös lesz.

Alkalmazhatunk egyszerű poloska csapdát is vagy akár különböző poloskairtó vegyszereket is (Biokill), amelyet a kártevőkre szakosodott üzletben kaphatunk.

Fotó: Illusztrációfotó/Shutterstock

Vannak azonban a poloskáknak egy olyan faja, amely a kellemetlen csípések miatt kevésbé barátságos az emberekkel, ez pedig az ágyi poloska. Nagyon nehéz észrevenni őket és ugyanilyen nehéz megszabadulni tőlük, éppen ezért célszerű szakembert hívni az elpusztításukhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában