Múltidéző

2020.11.06. 17:30

A műemlék tiszasülyi szivattyútelep most kiállítótérként működik

A sajfoki épület jellegzetes iker kéményei immár másfél évszázada állnak. Ekkor épült meg a Kárpát-medence első belvízátemelő szivattyútelepe Tiszasüly határában.

Munkatársunktól

Fotó: Mészáros János

Akár ma is működhetne a műemléknek számító szivattyútelep, amely közvetlenül a Tisza gátja mellett őrzi a múlt emlékeit. Ez a vízügyi kiállítótér országos viszonylatban is egyedülálló, hiszen a gőzszivattyú, mely 1878-ban eredeti angol gőzgéppel és szivattyúval épült, majd 1888-ban már magyar gyártmányú berendezésekkel bővítették teljes épségben, üzemképes állapotban maradt meg egészen napjainkig.

A Sajfoki Belvízszabályozó Társulat 1878-ban megépítette az ország első, gőzenergiával működő belvízátemelő szivattyútelepét Tiszasüly határában, a Tisza jobb partján. Az akkori gépek a világszínvonalat képviselték, s egészen 1980-ig teljesítettek szolgálatot. A Tisza-völgy 19. század közepén megkezdett árvízvédelmi munkálatai során a töltésekkel együtt a nagyobb, állandó vízfolyások torkolatánál zsilipek épültek, hogy a mentesített területeken összegyűlő belvizek lefolyását lehetővé tegyék.

Fotó: Mészáros János

Árvizek alatt azonban a zsilipeket zárva kellett tartani, így az árhullámokkal egyidejű – főleg tavaszi – belvizek gyakori elöntéseket okoztak. Az árvízvédelmi töltések kiépítését az árterület érdekelt földbirtokosai által alapított társulatok végezték.

Fotó: Mészáros János

A jászsági érdekeltek egy, a belvizektől különösen sokat szenvedő csoportja 1877-ben megalakította a Sajfoki Belvízszabályozó Társulatot, és az 1862-ben épült sajfoki zsilip mellett 1878-ban megépítette az ország első belvízátemelő szivattyútelepét Tiszasülytől északra. A régi szivattyútelep berendezései olyan jó állapotban vannak, hogy akár működtetni is lehetne őket. Ma kiállítási tárgyként várják a látogatókat.

Fotó: Mészáros János

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában