pályázati forrásból

2020.11.06. 20:00

Biztonságos kerékpárút könnyíti az életet Kunmadarason

Biztonságosabb lett a biciklis közlekedés Kunmadarason, miután a minap új kerékpárutat adtak át a településen. A beruházásnak köszönhetően egyes munkahelyek megközelíthetősége is javult.

Daróczi Erzsébet

Doóné Zsoldi Valéria hároméves unokáját, Flórát tanítja arra, hogyan kell közlekedni a kerékpárúton. A minap átadott közel másfél kilométeres szakaszon mostantól mindketten biztonságosan közlekedhetnek

Fotó: Daróczi Erzsébet

– A százmillió forintos fejlesztésnek köszönhetően mostantól egy biztonságos, kétirányú kerékpárút köti össze Kunmadarast az egykori szovjet katonai repülőtér területén működő munkahelyekkel, és bekapcsolja a települést a térség egyre bővülő kerékpárút-hálózatába is. Gratulálok a beruházáshoz – mondta az átadáson F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő.

Hubai Imre, a megyei közgyűlés elnöke pedig arról szólt beszédében, hogy az idegenforgalom, a turizmus növelésében is nagy szerepe lesz ennek az útnak. Cél, hogy egészen Berekfürdőig (onnantól már Karcagig kész a kerékpárút) el lehessen biciklizni. A Berekfürdő–Kunmadaras közt hiányzó öt kilométer megépítése a következő feladat, majd a Kunmadaras–Tiszaörs közötti, hogy egészen a Tisza-tóig el lehessen kerékpáron jutni. A napi utazások esetén fő közlekedési eszköz lehet így a kerékpár, ami egészségesebb és nem időhöz kötött, mint a közösségi közlekedési módok, fogalmazott a megyei vezető.

– A most elkészült kerékpárút megépítésével az volt a célunk, hogy a volt repülőtér területén található munkahelyeken dolgozók minél könnyebben, gyorsabban és nem utolsósorban biztonságosabban jussanak el munkahelyükre – fogalmazott az átadás után Balogh Marianna. A polgármester kiemelte, hogy egy újabb pályázattal szeretnék becsatolni Kunmadarast a kerékpáros hálózat vérkeringésébe.

Doóné Zsoldi Valéria hároméves unokáját, Flórát tanítja arra, hogyan kell közlekedni a kerékpárúton. A minap átadott közel másfél kilométeres szakaszon mostantól mindketten biztonságosan közlekedhetnek
Fotó: Daróczi Erzsébet

Eddig sem bel-, sem külterületen nem volt kiépített kerékpárút, ez a mostani 1,3 kilométer út a repülőtér I-es portájától a Karcagi út és a Lenkey János utca kereszteződése közötti szakaszon épült meg. A pályázat keretében szemléletformáló kampány megvalósítására is sor kerülhetett, melynek keretében minden óvoda egy futókerékpárral, négy iskolás kunmadarasi gyermek pedig egy kerékpárral gazdagabban térhetett haza a kerékpáros közlekedést népszerűsítő délutánt követően.

Mint a polgármestertől megtudtuk, a település huszonkilenc kilométernyi belterületi útjainak kilencvenhét-kilencvennyolc százalékát már leburkolták, viszont mintegy hatvan százaléka elhasznált állapotban van, így az önkormányzat keresi a pályázati forrásokat az utak felújítására, kátyúzására is.

Az utat F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő (balra), Balogh Marianna polgármester és Hubai Imre, a megyei közgyűlés elnöke adta át
Fotó: Daróczi Erzsébet

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában