Jászkunság

2020.11.10. 07:00

Két megyebeli gimnázium került a legjobb száz közé

Idén két szolnoki középiskola, a Verseghy Ferenc, valamint a Varga Katalin Gimnázium is bekerült a száz legjobb hazai gimnázium közé. A Verseghy a 46., a Varga pedig 50. helyen végzett.

Köllő Judit

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A lista objektív mutatók összegzésével készül. A középiskolákat többféle szempont alapján rangsorolták, melyek közt a matematika és a szövegértési kompetenciamérések is szerepeltek. Figyelték az érettségi eredményeket magyar nyelv és irodalomból, történelemből, matematikából és idegen nyelvekből. Nem utolsósorban számításba vették a felvételiken nyújtott teljesítményt is. A vidéki rangsorban a Verseghy Ferenc Gimnázium huszonkettedik lett, megyénkben pedig az első helyen végzett.

– Mindez azon múlik, hogy a tanulók motiváltak legyenek, ezért hajlandóak tenni, és megvan bennük a kellő szándék tehetségük kibontakoztatására – mutatott rá Pogány Gyula, a Verseghy gimnázium igazgatója.

– Fontos a tanárok szerepe, ebbe beletartozik az általános iskolai pedagógusok előkészítő munkája, de a mi kollégáink lelkiismeretes, pontos, támogató és tanító tevékenysége is. Harmadrészt pedig lényeges a szülők szerepe, hogy partnerek legyenek, segítsék és támogassák a gyereket abban, hogy mindezeket el tudják érni. Lényegesnek tartom azokat a feltételeket is, amiket a fenntartó és az iskola hozzátesz ehhez a tehetséggondozó munkához.

A fenntartó és az iskola is biztosítja a tehetséggondozás feltételeit, mutatott rá Pogány Gyula, a Verseghy Ferenc Gimnázium igazgatója
Fotó: Mészáros János

Kimagasló eredményt ért el a Varga Katalin Gimnázium két tannyelvű tagozata, ugyanis az iskola e téren országosan nyolcadik lett. Vidéki összevetésben az intézmény huszonhatodik helyen áll a rangsorban, megyénkben pedig a második.

– Az a fajta munka, ami évek óta folyik az intézményünkben, úgy gondolom, garancia lehet az emberek számára. Az utóbbi időkben hasonló helyezést értünk el országos szinten, így örülünk a mostani eredménynek – reagált a rangsor eredményeire Molnár László igazgató.

Az intézményben végzett munka garancia lehet az emberek számára, mondja Molnár László, a Varga Katalin Gimnázium igazgatója
Fotó: Nagy Balázs

– Fontos számunkra a diákok jólléte és motiválása, de sokat köszönhetünk pedagógusaink precíz és ösztönző munkájának is. Mindezek mellett pedig szükségünk van a szülők támogatására. Úgy gondolom, ez a három összhatás elengedhetetlen ahhoz, hogy egy intézmény jól működjön.

Idén is jó eredményeket értek el

A Verseghy Ferenc Gimnázium az egyes rangsorokban az alábbi helyezéseket érte el; matematika-kompetencia 33., szövegértés és kompetencia 47., magyar nyelv és irodalom érettségi átlagban 92., matematika érettségi átlag 64., történelem érettségi átlag 45., idegen nyelv érettségi 124. és az egyetemi felvételi átlagban 60. hely.

A Varga Katalin Gimnázium egyes rangsorokban elért eredményei: matematika-kompetencia 47., szövegértés kompetencia 60., magyar érettségi 99., matematika érettségi 94., történelem érettségi 51., idegen nyelv érettségi 57., felvételi eredmények tekintetében pedig 83. helyezés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában