Már tart a tanárok tömeges tesztelése megyénkben is

Ahogy országszerte, így megyénkben is elkezdődött az oktatási intézményekben és az egészségügyben dolgozók tömeges koronavírus-tesztelése.

Munkatársainktól

Forrás: Shutterstock

A munkába az egészségügyi területek hallgatóit is bevonták, az erről szóló szerződést már átvették az érintett diákok. Az elkövetkezendő hetekben mintát vesznek a megye bölcsődei, óvodai és általános iskolai pedagógusaitól a csoportos antigén gyorstesztekkel. A tömeges tesztelés menetéről még vasárnap este tartott eligazítást a diákoknak dr. Berkó Attila kormánymegbízott, aki megköszönte közreműködésüket, és elmondta: a résztvevők teljes ellátást, védőfelszerelést kapnak, munkájukért napidíj jár, valamint tanulmányaikba is beleszámítják a védekezésben nyújtott segítséget.

Összesen huszonegy csapat kezdte meg a munkát, egy-egy csapatot orvostanhallgatók, védőnők, kormánytisztviselők és sofőrök alkotnak. A megyei tesztelést a kormányhivatal fogja össze.

– Nekünk a szolnoki és a kunszentmártoni járásban vannak iskoláink, azokkal a kormányhivatalokkal vagyunk kapcso­latban a tesztelések kapcsán. Több mint százharminc intézményről beszélünk, ahol meg kellett szervezni a munkát – mondta Szutorisz-Szügyi Csongor, a Szolnoki Tankerület igazgatója.

A tankerület iskoláiban ezerötszáz pedagógus dolgozik, akik egyénileg dönthették el, hogy élnek- e a következő hetekben zajló ingyenes tesztelés lehetőségével.

– Egy-két százalékos arányra számítunk a pozitív eredmények tekintetében, ami nem haladja meg az eddigi megbetegedési arányt sem – tette hozzá a tankerületi igazgató.

A tanárok és tanítók egymást segítve dolgoznak szep­tember óta, helyettesítésekkel pótolják a hiányzó munkaerőt több intézményben. Az igazolt fertőzöttek számának tükrében, ahol szükség lesz rá, ott online tanításra állnak át, vagy néhány napos rendkívüli szünetet rendelnek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában