Fegyvernek

2020.11.26. 20:00

Új autóra van szükségük a beteg kisfiú, Tőzsér Csabi szüleinek

Szűkké vált, és elöregedett az izomsorvadással küzdő fegyverneki kisfiú, Tőzsér Csabi családjának autója. Már az is előfordult, hogy cserben hagyta őket egy komoly műtét után. Most lehetőségük nyílt, hogy pályázzanak egy hat évnél fiatalabb gépjármű megvásárlására, de ehhez minimum két és fél millió forintos önerőt kellene biztosítaniuk. Csabi kezeltetése viszont rengeteg pénzbe kerül, ráadásul a kisfiú folyamatos ápolása miatt az édesanya jelenleg nem tud dolgozni.

Molnár-Révész Erika

A ritka betegséggel küzdő Csabika kitűnő tanuló, emellett rajong a fociért

Forrás: Beküldött fotó

– Egy komoly gerincműtétről utaztunk haza Pécsről, amikor Szentkirálynál megadta magát az autónk. Másfél, két óra hossza volt, mire segítséggel sikerült bele életet lehelni, addig a gyerek ott feküdt az autó hátuljában, mert máshová nem tudtuk tenni – meséli legutóbbi szörnyű kalandjukat Tőzsér Csabi édesanyja, Faragó Renáta. A szülők aggódnak, mert a ritka, izomsorvadással járó betegséggel küzdő gyermek kezeléséhez életbevágó a megbízható gépjármű.

Az autójuk viszont már tizennyolc éves. Amellett, hogy egyre többször hibásodik meg, az új, nagyobb kerekesszék miatt szűkké is vált.

– Havi szinten csaknem kétezer kilométert teszünk meg vele, eddig Csabikát Pécsre is hordtuk a klinikára, ahol többször műtötték a gerincét. Ez az ellátás szeptembertől átkerül Budapestre, így Pécsre már nem kell járnunk, de a fővárosba gyakran. Januárban pedig Solymáron kezdenének hozzá egy intenzív terápiához. Ez az egyhetes intenzív kezelés nyolcvanezer forintba kerül, ezt pedig egy évben négyszer kell elvégezni. Szolnokra fizetős gyógytornára hordjuk, ennek a benzinköltségét sajnos nem finanszírozzák – sorolja a költségeket Csaba, az édesapa, aki az egyetlen kenyérkereső a családban.

A helyi szociális étkeztetésbe dolgozik be, egész nap úton van, a különböző intézményekbe szállítja az ebédet. A családi pótlék és a megemelt ápolási díj csak töredéke annak, amennyibe a különböző szintfenntartó és fejlesztő kezelések, speciális eszközök és a benzinköltség kerül, jelenleg az édesanya ápolja otthon Csabikát.

Az édesapa, Tőzsér Csaba emeli be beteg kisfiát a család autójába, ami lassan tönkremegy, pedig nélkülözhetetlen a fontos kezelésekre járáshoz
Fotó: Beküldött fotó

– Hamarosan megjelenik egy pályázat autóbeszerzésre, melynek ötven százalékát támogatja az állam. Egyterű autóban gondolkodunk, mely egy kicsit nagyobb, mint a jelenlegi, hogy a két kerekesszéket egyszerre tudjuk vele szállítani. Ez nagyon fontos, mert nem mindenhol tudjuk használni az elektromosat, ha nem teljesen akadálymentes az adott hely. Van, hogy elő kell vennünk a manuálisat – mondja Renáta.

A család már szétnézett az autópiacon, hogy mennyiből tudna egy megbízható kocsit vásárolni. Csakhogy pályázati feltétel, hogy a vásárolandó gépjárműnek hat évnél fiatalabbnak kell lennie.

– Sajnos ötmillió forintnál olcsóbbat nem találtunk olyan állapotút, mely tényleg megbízható és a mérete is megfelel. Tehát legalább két és fél millió forintot kellene előteremtenünk – sóhajtanak. A családnak erre nem sok ideje van, a pályázatot január közepéig kell benyújtaniuk, a bírálat után három hónapon belül pedig ki kell fizetniük a gépjárművet.

Bár az, hogy a koronavírus-járvány miatt jelenleg nem járhat meccsekre, megviseli a sportrajongó kisfiút, az egészségi állapota javult az utóbbi időben. Csabika ugyanis kapja azt a drága életmentő kezelést, melyet az állam finanszíroz, és melyet folyamatosan kérelmezni kell. Hamarosan, november végén kapja a tizenegyedik kezelést, melynek segítségével már erősödött a karja és javult tartása is. Ez azért életmentő, mert az SMA nevű ritka genetikai betegség folyamatos izomsorvadással jár. Ha valamilyen módon nem tartják szinten a beteg állapotát, egy idő után a szívizom működése is leállhat.

Tőzsér Csabikáért az utóbbi időben rengetegen fogtak össze. A helyi színjátszó társulat az előadás bevételét ajánlotta fel, de nagyon sok sportoló és jó szándékú ember segített adományokkal, gyűjtések elindításával, például az új kerekesszék megvásárlásához. Legutóbb pedig a Magyar Vöröskereszt segítségével egy speciális autós gyermekülést és egy mobilrámpát tudtak beszerezni a szülők. Ez azért nagyon fontos, mert az új kere­kesszék száztíz kilogrammot nyom, amit a szülők már nem bírtak beemelni az autóba.

Olvasóink is bármikor segíthetnek a fegyverneki családnak

Ha bárki szeretne segíteni a fegyverneki családon, hogy egy megbízható autót tudjanak vásárolni Tőzsér Csabika szállításához, az alábbi számlaszámokon teheti meg:

Számlatípus: K&H Lakossági bankszámla

Számlaszám: 10400607-86766748-87521009

IBAN szám: HU21 1040 0607 8676 6748 8752 1009

A számla tulajdonosa: Faragó Renáta (édesanya)

Paypal utalás elérhetősége: paypal.me/tozsercsabika

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában