jelzőlámpás kereszteződés

2020.11.15. 14:00

Változik a forgalom rendje a 442-es főúton, Rákóczifalván

A torlódások csökkentése érdekében változik a forgalmi rend Rákóczifalván a 442-es főút, azaz a Szent László király út és a Rákóczi Ferenc utca csomópontjában.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Szakemberek, az önkormányzat és a rendőrség bevonásával, a forgalomirányító berendezés próbaüzemének tapasztalatai alapján vezetik be az új rendet 2020. november 16-án, hétfőn 14 órától, melyre jelzőtáblák is figyelmeztetik majd a közlekedőket – tudtuk meg a Magyar Közút Nonprofit Zrt közleményéből.

A reggeli és délutáni csúcsidőszakban kialakuló torlódások csökkentése érdekében a jelzőlámpás csomópont forgalma a jelenlegi három fázis helyett a továbbiakban két fázisban zajlik majd. Ez azt jelenti, hogy a Szent László király úton közlekedők Szolnok és Martfű felől egy időben kapnak szabad, zöld jelzést. A telezöldes forgalomirányítás során a főútról kanyarodó járműveknek a szabad jelzés ellenére – a KRESZ szabályainak megfelelően – elsőbbséget kell adniuk a főúton egyenesen továbbhaladó járműveknek. Az alárendelt irányokból (Rákóczi Ferenc utca) a telezöldes forgalomirányítás továbbra is érvényben marad.

A csomópont továbbra is forgalomtól függő szabályozás szerint fog működni, tehát az áthaladási igényt jármű-és gyalogosérzékelők (detektorok, nyomógombok) továbbítják a vezérlőberendezéshez. A járműérzékelő detektorok a szabad jelzés hosszát folyamatos jármű-bejelentkezés esetén hosszabbítják. Kis forgalmú időszakokban az egyes forgalmi irányok szabad jelzése kimarad, így rugalmasabbá, gyorsabbá tehető a csomópont forgalomlefolyása. Az érzékelők megfelelő működéséhez ugyanakkor elengedhetetlen, hogy a járművek a megállás helyét jelző vonal előtt álljanak meg közvetlenül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában