hitelkamat rögzítés

2020.12.22. 14:00

A megyében mintegy kétezer-ötszáz értesítést küldenek ki a bankok

A hosszú futamidejű, változó kamatozású jelzáloghitellel rendelkező ügyfelek a következő hónapokban ismét tájékoztató levelet kapnak a bankjuktól a hitelkamat fixálásának lehetőségéről. A Magyar Nemzeti Bank becslése alapján megyénkben mintegy 2300–2500 értesítést küldenek ki, amelyek körülbelül tizenkétmilliárd forint fennálló hitelállományt érintenek.

Illés Anita

A váltást a törlesztési moratóriummal élőknek is érdemes megfontolniuk

Forrás: Illusztrációfotó: Shutterstock

– Nem mindegy, milyen módon fixáljuk változó kamatozású hiteleink kamatait, kieshetünk a hiteltörlesztési moratóriumból, ha új hitelszerződést kötünk – hívta fel a figyelmet dr. Baran Alexandra, a Magyar Nemzeti Bank által létrehozott Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodahálózat szolnoki kirendeltségének vezetője.

A bankok a következő hónapokban írásos tájékoztatókat küldenek azoknak a lakossági ügyfeleiknek, akiknek 2015. február elseje előtt kötött változó kamatozású jelzáloghitel-szerződésük legalább tízéves hátralévő futamidejű, s rendben fizetik törlesztőrészleteiket. Az ügyfelek a hitelkamat fixálásának lehetőségéről kapnak információkat.

– Érdemes megfontolni a váltást a törlesztési moratóriumban lévőknek is, ugyanis a változó kamatozásból eredő kockázat esetükben is fennáll – mondta az irodavezető.

A váltást a törlesztési moratóriummal élőknek is érdemes megfontolniuk
Fotó: Illusztrációfotó: Shutterstock

Kiemelte, hogy a jegybank adatai szerint idén szeptemberben mintegy 85–90 ezer ilyen szerződése volt a fogyasztóknak, amelyek volumene 550–600 milliárd forintra rúgott. Ez egyharmadnyi csökkenés a 2018 végi 130 ezer darab, 900 milliárd forintnyi állományt kitevő szerződésszámhoz képest. Hozzátette: a Magyar Nemzeti Bank becslése alapján Jász-Nagykun-Szolnok megyében mintegy 2300–2500 értesítés várható, amelyek összesen mintegy 11–12 milliárd forint fennálló hitelállományt érintenek.

A megyebeli ügyfelek tehát az országosan kiküldendő értesítések mintegy három százalékát kapják majd, ami lakosságarányos eloszlásnak tekinthető.

– A banki tájékoztatók levélben, e-mailben vagy netban­kon érkezhetnek meg az érintett ügyfelekhez. Ezekben a pénzintézetek bemutatják, milyen hatása lehet változó kamatozású lakáshiteleknél egy esetleges jövőbeni kamatemel­kedésnek. Rávilágítanak, hogy a törlesztőrészlet – a változó kamatozású hitel típusától függően – akár három havonta is változhat. E kockázat kiküszö­bölésére a hosszabb távra rögzített kamatozású jelzáloghitelre való átváltást ajánljuk a hozzánk forduló ügyfeleiknek – mondta el dr. Baran Alexandra irodavezető.

Kiemelte, hogy a változó kamatozás a törlesztési moratóriumot választók számára is kockázatot hordoz.

– A szabályok szerint a fizetési stop lejártával havi tör­lesztőrészletük ugyan nem lehet magasabb, mint az a moratórium nélkül lenne, ám a változó kamatozású hiteleknél a kamatszint változásának hatásait a hitelnyújtók érvényesíthetik. Így e hitelek estében előfordulhat, hogy a korábbiakhoz képest többet kell havonta fizetniük az ügyfeleknek. A fix időszakon belül viszont a pénzügyi intézmény nem emelheti meg a kamatot, s nem nőhet az ügyfél havi adósságterhe – részletezte.

– A hitelkamat fixesítése történhet egyrészt hitelkiváltással, ami más bank közreműködését igényli, másrészt pedig a szerződés módosításával. Ha a moratóriumban lévő fogyasztó a hitelkiváltást választja – ami egyben új hitelszerződést is jelent –, akkor számára megszűnik a moratórium védőhálója – figyelmeztet a szakértő.

Szerződésmódosítás esetén az eredeti szerződése módosul, a kamatozás típusa nem változik.

Ebben az esetben tehát nincs hitelfolyósítás, ezért a szerződés továbbra is élvezi a moratórium védelmét – tette hozzá dr. Baran Alexandra.

Tanácsadással segítik a fogyasztókat

A Szolnokon működő és Jászberényben állandó kitelepüléseket tartó Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Iroda a járványveszély miatt átmenetileg személyesen nem fogad ügyfeleket, de telefonon és e-mailben továbbra is díjmentesen adnak szakértői tanácsot – tájékoztatott dr. Baran Alexandra irodavezető.

Céljuk, hogy bármilyen pénzügyi kérdésben segítsék a fogyasztókat, legyen szó például hitelszerződéssel kapcsolatos tájékoztatásról vagy éppen panaszos ügyek kezeléséről. A tanácsadók szerződéskötés előtt a szükséges dokumentumokat is áttekintik, értelmezik, hogy az ügyfelek felkészültebben, tájékozottabban vállaljanak kötelezettséget. Az iroda honlapján a nyitvatartásról is tájékozódhatnak az ügyfelek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában