SZOLNOK

2020.12.01. 20:00

A százharminc éves épület teljes felújítását tervezi a hivatal

A sérült homlokzatot már kijavították, a cél a teljes felújítás.

Mészáros Géza

Állagmegóvó munkálatokat végeztek az épületen

Fotó: Csabai István

Közel két hónapig tartó állagmegóvó munkát végeztek a Szolnoki Törvényszék Kossuth úti, közel százharminc éves székházán. A sérült utcai homlokzatot kijavították, a belső udvarok ereszcsatornáit kicserélték. Ez a munka ideiglenes, az Országos Bírósági Hivatal ugyanis évek óta az épület teljes felújításán dolgozik.

Állagmegóvó munkálatokat végeztek az épületen
Fotó: Csabai István

A királyi törvényszékeket 1871-ben hoztak létre. Szolnokon az egykori Hubay-házban, a mai Varga Katalin Gimnázium épületében jelölték ki a törvényszék helyét. Működését 1875-ben azonban megszüntették, az illetékességi területét pedig a karcagihoz csatolták. A megye egyetlen törvényszékének székhelye végül Szolnok lett.

A Szolnoki Királyi Törvényszék az 1890-es években alakult meg. Egyemeletes épülete 1893-ban lett kész. Mai kétemeletes formáját 1927-ben nyerte el. A második világháború végén szovjet katonai kórház volt, 1949 és ’57 között pedig a Műszaki Egyetem használta oktatási intézményként. Az épületet 1957-ben kapta vissza a bíróság, jelentősebb felújítására 1974 és 1983 között került sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában