Jászkunság

2020.12.25. 09:00

Idén karácsonykor is támasz lehet a lelkisegély-szolgálat

Húsz-huszonöt százalékkal többen keresték fel az ingyenesen hívható Lelki Elsősegély Telefonszolgálatot a koronavírus-járvány kitörése óta, az előző év adataihoz képest. Nem csak a hívások mennyisége, hanem a minősége is megváltozott. Sokkal komolyabb és mélyebb, lélekre hatóbb beszélgetések hangzottak el. Az ünnepek alatt várhatóan még inkább megnő a betelefonálók száma, hiszen ilyenkor hatványozottan támadhat a magány és az elszigeteltség érzése.

Molnár-Révész Erika

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Többen tárcsázták az ingyenesen hívható Lelki Elsősegély Telefonszolgálatot a koronavírus-járvány kitörése óta, az előző év adataihoz képest mintegy húsz-huszonöt százalékkal. Az ünnepek alatt várhatóan még inkább megnő a betelefonálók száma, hiszen ilyenkor hatványozottan támadhat a magány és az elszigeteltség érzése.

– Egyértelműen meglátszik a koronavírus-járvány hatása a hívások számában – mondta az idei, rendhagyó év tapasztalatáról Császiné Csáti Réka, a Lelki Elsősegély Telefonszolgálat szolnoki szolgálatvezetője. A dél-magyarországi régióvezető kifejtette, március óta, amikor az első hullám alatt megállt az ország, bezártak a közintézmények, beszorultak az emberek a lakásokba, valamint sokan elvesztették a munkájukat, a hívások száma is megnőtt, az előző év adataihoz képest mintegy húsz-huszonöt százalékkal.

– Nem csak a hívások mennyisége, a minősége is megváltozott. Sokkal komolyabb, mélyebb, lélekre hatóbb beszélgetések hangzottak el. Azt tapasztaltuk, hogy az emberek megijedtek ettől az új jelenségtől, amit a világjárvány okozott. Közvetlen hatása az, hogy félnek magától a betegségtől vagy attól, hogy átadják a szeretteiknek, szüleiknek, nagyszüleiknek a vírust, és van egy közvetett hatása is, amit az összezártság vagy az elszigeteltség okoz – részletezte, hozzátéve, éppen ezért a hívások legtöbbje is ezek miatt történt.

Folyamatosan csörög a lelkisegély-szolgálat hívószáma az év végi ünnepek alatt. Képünkön Császiné Csáti Réka, a Lelki Elsősegély Telefonszolgálat szolnoki szolgálatvezetője, dél-magyarországi régióvezető
Fotó: Beküldött fotó

A szakember elmondta, karácsony környékén a rendkívüli helyzet nélkül is megemelkedik a hívások száma, így valószínű, hogy a mostani ünnepen még több lelki segítségkérés érkezik hozzájuk.

– A karácsony egy nagyon különleges helyet foglal el mindannyiunk szívében, nem véletlenül nevezik a szeretet ünnepének is. Ilyenkor nagyon felerősödik a magány érzése, ha nincs kivel ünnepelni, például valaki elveszti a hozzátartozóját, házastársát, vagy ami ma nagyon jellemző, hogy fizikailag messze vannak a gyerekek, például egy másik országban élnek. A telefonos lelkisegély-szolgálat azt tudja tenni, hogy a segítő virtuálisan megfogja a betelefonáló kezét, és együtt kievickélnek a mély gödörből, amelybe a hívó belekerült.

– Nálunk alapszabály, hogy tanácsot nem adunk, viszont azt a képzésünk során megtanultuk, hogy miként tudjuk értő füllel, feltétel nélküli elfogadással meghallgatni a hívót úgy, hogy az saját, belső erőforrásainak mozgósításával képes legyen megtalálni a megoldást. Ehhez gyakran tíz-tizenöt perc is elég, de ennek az az alapfeltétele, hogy a betelefonáló érezze, minden előítélettől mentesen elfogadják a vonal másik végén. Ez az életben egy ritka dolog, még a családban sem gyakori. Ott van bennünk ugyanis a másik viselkedése iránti ellenérzés, amit összekeverünk a személyiségével. Pedig valakinek a viselkedése és a személyisége az nem ugyanaz – hangsúlyozta Császiné Csáti Réka.

Mint megtudtuk, országos szinten tizennyolc szolgálat működik, ebből öt éjjel-nappal hívható, melyből az egyik Szolnokon van. A megyeszékhelyen havonta 1400–1500 hívást fogadnak a lelkisegély-szolgálat munkatársai, összesen huszonnégyen a nap huszonnégy órájában, az előhívó szám nélküli, ingyenesen tárcsázható 116-123-as telefonszámon.

A lelkünket is öltöztessük ünnepi díszbe!

A lelkisegély-szolgálat szolnoki vezetője a karácsonyra való tekintettel felhívta a figyelmet, hogy ne csak a házat és az asztalt öltöztessük ünnepi díszbe, hanem a szívünket és a lelkünket is.

– Próbáljunk meg új szemmel nézni a másikra, az aktuális viselkedésétől eltekintve csak a személyiségét meglátva, azt, aki valójában ő maga. Idézzük fel például, hogy miért szerettünk bele a párunkba, vagy hogy milyen volt a gyermekünk, amikor megszületett. Ne csak a jelenlegi nagy kamaszt lássuk például, aki az ember idegeire megy, hiszen benne él az a kisbaba is, akinek egykor elkezdett kinyílni az értelme és imádtuk, mert tudtuk már akkor, hogy milyen okos. Ezeket a technikákat otthon, a családban is lehet gyakorolni – mondta Császiné Csáti Réka, a Lelki Elsősegély Telefonszolgálat szolnoki szolgálatvezetője, dél-magyarországi régióvezető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában