JÁSZKUNSÁG/DÉL-PEST

2020.12.07. 14:00

Több településen is megérezték a vendéglátóhelyek bezárását

Néhány hete léptek életbe a kormány új intézkedései, melyek a koronavírus-járvány visszaszorítását célozzák. Ezek között szerepel az éjszakai kijárási tilalom, valamint hogy az éttermek és más vendéglátóhelyek senkit sem fogadhatnak, vendégek csak az étel elvitelének idejére tartózkodhatnak ott. De vajon hogyan élik meg az egyes korlátozásokat térségünk kistelepülésein?

Munkatársainktól

A tiszaföldvári Oázis Pizzéria és Étteremben sem fogadnak vendégeket, a megrendelések száma mégsem csökkent jelentősen

Fotó: Tömösközi Károly

– Úgy látszik, nagyon fegyelmezett emberek élnek – nyilatkozta hírportálunknak Nagy Richárd, Tiszasüly polgármestere.

– Mivel kocsma sem lehet nyitva, számítottunk rá, hogy megugrik a közterületen való alkoholfogyasztás, de ezzel sincs gondunk, hideg is van már ehhez. A fiatalok sem tartanak házibulikat, a szomszédok jelezték volna, ha valahol nagy a hangzavar. Nálunk egyébként sem jellemző, hogy ilyenkor kint járkálnának az emberek, este nyolc óra felé már behúzódnak lakásaikba.

A megye legkisebb településén, Hunyadfalván teljes mértékben betartják a kijárási korlátozásokat és az egyéb rendelkezéseket is a maszkviseléstől az üzletek nyitvatartásáig – számolt be róla Vékonyné Házi Eszter polgármester. Mint mondta, csak egy-két esetben kellett szólni emiatt.

Pásztor Imre kőröstetétleni polgármester hírportálunknak elmondta, a kocsmabezárást nem bánja, a helyi étterem bezárását viszont annál inkább. Hangsúlyozta, idén ez már a második alkalom, amikor nem tarthat nyitva az egyik jelentős falubeli vendéglátóegységük. Ezzel együtt az sem tesz jót, hogy ebben a helyzetben a vendéglátóipari alkalmazottak megtartása is nehéz feladat. Megtudtuk, a helyi iparűzési adónak csak kevés hányada származik a vendéglátásból, ezért az ágazat leállása miatti forráshiány nem érinti jelentősen az önkormányzat büdzséjét.

– Hétvégente szinte mindig telt ház volt a vendéglátóegységben, a parkolók is tele voltak. A veszélyhelyzet miatt azonban most csak a kiszállítás működhet. Helyben viszont erre nincs túl nagy igény – emlékeztetett a településvezető.

Pásztor Imre hozzátette, a kijárási tilalmat náluk is szigorúan betartja a lakosság. Eddig legalábbis még senkit sem kellett figyelmeztetni a mintegy nyolcszáz lelkes községben emiatt.

– Jászágó zárt kis közösség. Ahhoz képest, hogy újabb és újabb rendelkezéseket vezetnek be a járvány terjedésének megakadályozására, a falu lakossága jól alkalmazkodik a változásokhoz, igyekeznek betartani a szabályokat – jelentette ki Szántóné Lőrincz Piroska, a helyi polgárőr-egyesület vezetője. Közölte, a polgárőrszolgálatokat úgy szervezik meg, hogy legyenek olyan önkéntesek, akik este nyolc óra után látják el a feladataikat. Ezekben az órákban ellenőrzik a falut, segítik az éjszakai kijárási korlátozás betartását. Szerencsére nincs különösebb probléma a településen a járványügyi szabályok követésével, a lakosok figyelnek egymásra – zárta szavait.

Pápai János, a tiszaföldvári Black Sheep Pub alkalmazottja a beérkező rendeléseket készíti össze
Fotó: Tömösközi Károly

Takács Zsuzsa, a tisza­földvári Black Sheep Pub ügyvezetője hírportálunknak elmondta, derült égből villámcsapásként érte őket a bejelentés, hogy be kell zárniuk. A nyáron nyitott vendéglátóhely már éppen bejáratódni látszott, a helyiek megismerték a kínálatot. A bezárás előtt akciókkal próbálták értékesíteni a készleten lévő csapolt, kézműves söröket.

– A hordók szavatossági ideje felbontás után tíz nap, ha nem sikerül eladnunk, veszteséget termelünk, hirtelen akcióztunk, hogy túladjunk a romlandó árun – avatott be az ügyvezető. Online értékesítési formákra álltak át.

– Sokfajta üveges és díszdobozos terméket árusítunk, a közösségi oldalon hirdetjük, hogy házhoz is szállítjuk. Kisebb-nagyobb nehézségekkel sikerült átállnunk, hiszen alapvetően nem erre rendezkedtünk be. Nem működtetünk webáruházat, de futárunk sincs, mégis próbálunk alkalmazkodni. A dolgozók kényszerszabadságon vannak, egy héten egyszer bejönnek, és a rendeléseket összekészítik. Csak a törzsvendégek jelentkeznek, a bevételünk minimálisra esett vissza – fejtette ki.

A tulajdonos arról is beszámolt, hogy legalább a bértámogatást igénybe tudják venni, még ha a jövő évi pályázati forrásoktól a csökkenő bevétel miatt el is esnek.

– Vállalkozóként nem könnyű a helyzet, túlélünk, igyekszünk több lábon állni. Előreláthatólag a 2021-es év is nehéz lesz, mert önerőből kell fennmaradnunk és lehetőség szerint fejlődnünk is – fogalmazott Takács Zsuzsa.

A tiszaföldvári Oázis Pizzéria és Étteremben sem fogadnak vendégeket, a megrendelések száma mégsem csökkent jelentősen
Fotó: Tömösközi Károly

Minden munkavállalójukat sikerült megtartaniuk

A tiszaföldvári Oázis pizzéria és étteremben gőzerővel folyik a munka. Sorra kapják a megrendeléseket.

– A vírushelyzet előtt, de most még inkább jellemző a kiszámíthatatlanság. November 11. óta pizzériánkban kizárólag az ételek házhoz szállítására van lehetőség. Bár a kormányrendelet szerint a vendég az elvitelre készült étel átvétele céljából tartózkodhat az étteremben, mi úgy döntöttünk, hogy a személyes kapcsolatok minimálisra csökkentése érdekében erre nem adunk lehetőséget. Így kizárólag a futár találkozik a vendéggel – közölte érdeklődésünkre Nyitrai Tibor tulajdonos.

Bár a nyitvatartási idejüket egy órával csökkentették, mégis meg tudták őrizni a több mint tíz munkavállalójukat.

– Persze most az egészség a legfontosabb, de remélem de­cember 10-e után enyhítenek a szabályokon. Bízunk abban, hogy legkésőbb tavasszal minden visszatér a régi kerékvágásba – mondta a tulajdonos.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában