Új szolgáltatások segítik a zökkenőmentes kölcsönzést megyénkben

A szolnoki Verseghy Ferenc Könyvtár a járványügyi korlátozások ideje alatt is igyekszik folyamatosan biztosítani olvasói számára a könyvkölcsönzést. Az online kitölthető Verseghy Pakk űrlap segítségével az oldalra látogatók előjegyezhetik kölcsönözendő könyveiket. Emellett telefonos ügyfélszolgálaton keresztül az intézmény alkalmazottjai összegyűjtik a leadott kéréseket, és a megadott elérhetőségek egyikén értesítik az átvétel időpontjáról az olvasókat.

Munkatársainktól

Szécsi Annamária könyvtáros az átadóablakon nyújtja ki az egyik előjegyeztetett kötetet

Fotó: Mészáros János

– A Verseghy Pakkot bárki igénybe veheti – szögezte le Czakóné Gacov Katalin, a Verseghy Ferenc Könyvtár intézményvezetője.

– Idős és rászoruló olvasóink kérésére házhoz szállítással is eljuttatjuk a könyvcsomagokat. Nagyon sok olyan látogatónk van, akikről tudjuk, hogy nehézkesen mozognak, látás- vagy mozgássérültek, nekik szeretnénk segíteni ezzel a kezdeményezéssel. Valamint sok az olyan idős ember, aki egyedül él és nem szívesen mozdul ki. A házhoz szállításban az intézmény gépkocsivezetője segíti a munkánkat. Ami még nagyon fontos, hogy előre egyeztetett időpontban keressék fel a könyvtárat. A szóbeli visszajelzések alapján azt vesszük észre, hogy sokan örülnek ezeknek a szolgáltatásoknak, melyek a központi könyvtáron kívül a nagyobb fiókkönyvtárakban is elérhetőek – árulta el lapunknak az intézmény vezetője.

Mint megtudtuk, ezeket a feladatokat azok az alkalmazottak látják el, akik egyébként is az olvasók kiszolgálásával foglalkoznak. Továbbá a gyermekrészlegen van egy átadóablak, ahol előre egyeztetett időpontban lehet átvenni a kölcsönzött könyveket, illetve leadni a lejártakat. A visszahozott köteteket hetvenkét órás karanténba zárják egy külön szobában, mielőtt azok visszakerülnének az állományba.

– Minden munkafolyamat ugyanúgy zajlik, mint ezelőtt – ismertette Czakóné Gacov Katalin.

– Sok új könyvet szerzünk be, ami elég elfoglaltságot biztosít, hiszen mindig törekszünk arra, hogy a bolti megjelenéstől számítva pár héten belül nálunk is kölcsönözhetővé váljanak.

Szécsi Annamária könyvtáros az átadóablakon nyújtja ki az egyik előjegyeztetett kötetet
Fotó: Mészáros János

Vidéken is az olvasók kedvében járnak

A vidéki könyvtárak közül a mezőtúri Móricz Zsigmondban is igyekeznek a rendszeres olvasók igényeit kielégíteni, így az intézményben megnyitották az úgynevezett „könyvtárablakot”. A kölcsönzési igényeket telefonon, e-mailben vagy a közösségi oldalon küldött üzenetben lehet leadni, és az összeállított könyvcsomagok megbeszélt időpontban – csütörtökönként –, a könyvtár bejáratánál vehetőek át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában