JÁSZSÁG

2021.01.10. 11:30

A testvérvárosi egyezmény kibővítéséről tárgyaltak

A világjárvány következtében bevezetett globális utazási korlátozások és a nagyobb rendezvények tilalma miatt a Jászságban is elmaradtak a testvértelepülési találkozók, cserelátogatások. A baráti kapcsolatok, együttműködések azonban nem szakadtak meg, hanem az online térbe szorultak. Jászberény és az iráni Yazd vezetői december végén konferenciabeszélgetésen tárgyaltak a testvérvárosi egyezmény kibővítéséről.

Illés Anita

Nafez Arefi Hamid Reza, Irán magyarországi nagykövete tavaly ősszel bemutatkozó látogatást tett Jászberényben. A Jász Múzeumban Hortiné dr. Bathó Edit múzeumigazgató tartott tárlatvezetést a delegációnak

Fotó: Gémesi Balázs

Jászberény és az iráni Yazd huszonöt évvel ezelőtt kötött testvérvárosi egyezményt. A közös eredet, a rokoni szálak alapozták meg ezt a barátságot. Az iráni–magyar kapcsolatok erősítése érdekében a két város az elmúlt években több kulturális együttműködést megvalósított. December végén Jászberény és Yazd vezetői konferenciabeszélgetést tartottak az egyezmény bővítésének lehetőségeiről.

– A baráti egyeztetésen Magyarország teheráni nagykövete, az Iráni Iszlám Köztársaság budapesti nagykövete és Yazd polgármestere, valamint néhány képviselője vett részt. A beszélgetés fő témája az együttműködés aktualizálása és további lehetőségek feltárása volt – számolt be Budai Lóránt polgármester.

– Az egyeztetést követően elektronikus úton megérkezett a Yazd városával megkötendő testvérvárosi egyezmény kibővítésének perzsa és angol változata. Ezt a napokban tekintjük át. Ezenfelül újra felvesszük a kapcsolatot Jászberény további testvértelepüléseivel is – tette hozzá.

Jászboldogháza testvértelepülése az erdélyi Sinfalva, a lengyel Jaworze, valamint egy cseh kistérség négy-öt településének együttműködésében is részt vesz a jászsági község. Az önkormányzat pályázaton nyert támogatást gyerekek cserelátogatásának megszervezésére, ám ez a program tavaly a járvány miatt elmaradt.

– Erre az évre át lehet ütemezni a pályázatot, és bízunk benne, hogy a járványügyi korlátozások feloldása után meg tudjuk szervezni. Idén lesz Jászboldogháza önálló községgé válásának hetvenötödik évfordulója, amit szeretnénk a baráti településekkel együtt megünnepelni – beszélt a tervekről Szűcs Lajos polgármester.

Nafez Arefi Hamid Reza, Irán magyarországi nagykövete tavaly ősszel bemutatkozó látogatást tett Jászberényben. A Jász Múzeumban Hortiné dr. Bathó Edit múzeumigazgató tartott tárlatvezetést a delegációnak
Fotó: Gémesi Balázs

A településvezető elmondta, a cserelátogatásokon részt vevő lengyel és magyar gyerekek az interneten tartják a kapcsolatot, angolul leveleznek egymással. A személyes találkozókat nem pótolja az online kapcsolattartás, de a jelenlegi helyzetben csak erre van lehetőség – jegyezte meg.

Jászszentandrás önkormányzata szintén az online kommunikáció eszközeivel ápolja külföldi kapcsolatait.

– Első alkalommal rendeztük meg tavaly ősszel a Taréj Fesztivált, melyre meghívtuk lengyel testvértelepülésünket is, de nem tudtak eljönni. A járványhelyzet miatt mi sem látogattunk ki barátainkhoz – mondta Kolláth Bálint, Jászszentandrás polgármestere.

Jelenleg nehéz előre tervezni

Jászárokszállás és testvértelepülése, a lengyelországi Tarlow az elmúlt tíz évben rendszeresen szervezett találkozókat, kölcsönös látogatásokat. Ehhez pályázati támogatást is kaptak, mely fedezte a költségek nyolcvan százalékát. A testvérvárosi program rendezvényeit tavaly a járvány miatt nem tudták megszervezni.

– Februárban jelennek meg a programra vonatkozó pályázati kiírások, de már tavaly azt mondta a testvértelepülés vezetője, hogy ne pályázzunk. A járványhelyzettől függ, hogyan tudunk tervezni erre az évre. Bízom benne, hogy a találkozók folytatódnak – reagált megkeresésünkre Gergely Zoltán polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában