JÁSZKUNSÁG

2021.01.28. 11:30

Alig ezren lakják, de így is a leggazdagabb település Szászberek

Még mindig az ezerlelkes Szászberken élnek a legmódosabb emberek Jász-Nagykun-Szolnok megyében – legalábbis az egy lakosra jutó éves nettó jövedelem alapján. Két évvel korábban még Szolnok számított a megye és az Észak-Alföld régió leggazdagabb településének. A legalacsonyabb jövedelműek Tiszabőn és Tiszaburán élnek.

Czakó Nóra

Forrás: Illusztrációfotó/Shutterstock

A Teir.hu oldalon érhető el az Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer, ami rengeteg adatot tartalmaz. Megtudhatjuk belőle például, hogy egy adott településen mekkora az egy lakosra jutó nettó jövedelem, vagyis hogy egy évben mennyi pénzből gazdálkodott.

A Jászkunságban ez 1 millió 50 ezer forint, amivel megyénk a középmezőnyben foglal helyet, de az egy évvel korábbi adatokhoz képest több mint százezer forinttal nőtt az éves jövedelem. Emellett az Észak-Alföld régióba tartozó megyék (Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg) közül szűkebb hazánk a leggazdagabb.

Az Észak-Alföld régió hat legmódosabb településéből öt megyénkben található. Az első helyen Szászberek áll, második Szolnok, harmadik Martfű, negyedik Jászberény, ötödik Záhony, hatodik Szajol, és csak utána következik például Debrecen. Ez a sorrend nem változott az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

A megyén belüli rangsor is hasonlóképpen alakul. A leg­módosabb emberek Szászberken élnek 1 millió 372 ezer forintos éves jövedelemmel. Ez azt jelenti, hogy egy hónapban egy főre átlagosan 114 ezer forintnyi elkölthető kereset jutott egy családban, tizenháromezerrel több, mint egy évvel korábban.

Ezt követi Szolnok 1 millió 320 ezer forint éves jövedelemmel. Martfűn 1 millió 306 ezer, Jászberényben 1 millió 262 ezer, míg Szajolban 1 millió 246 ezer forintot kerestek átlagosan egy esztendőben a lakosok.

Alapi József, a mintegy ezerlelkes Szászberek polgármestere szerint több oka is lehet annak, hogy a település ilyen jó helyen zárt a ranglistán.

Az egyik, hogy Szászberken kiugróan magas az ezer lakosra jutó diplomások száma, és az értelmiségiek aránya is jelentős.

Emellett a településen nagyon alacsony a munkanélküliek száma. A lakosok többsége a megye két legnagyobb városában, Szolnokon és Jászberényben dolgozik.

Ebből kifolyólag talán nem szorul magyarázatra, hogy miért került be az öt leggazdagabb város közé Szolnok és Jászberény. Munkahely akad bőven, és így az álláskeresők száma is alacsony.

Lélekszám alapján a megye harmadik legnagyobb települése Törökszentmiklós. Itt nettó 85 ezer forint elkölthető jövedelem jutott havonta átlagosan egy főre, ami éves szinten 1 millió 27 ezer forintot jelent. Így csupán a huszonkettedik helyet tudta kivívni magának a megye települései között.

Tiszabőn egy hónapot tekintve az egy főre jutó elkölthető jövedelem éppen hogy csak elérte a 25 ezer forintot. Így ez a megye legszegényebb faluja, az Észak-Alföld régióban pedig hátulról a második pozíciót foglalja el, csakúgy, mint egy évvel korábban.

A második legszerényebb település az elkölthető pénzek alapján Tiszabura, ahol 29 ezer forint jutott egy hónapra fejenként. Azaz majdnem egynegyede a szászberki havi átlagnak.

Csökkent azon települések száma, ahol a keresők éves bruttója nem éri el az egymilliót

Az országos információs rendszer az évi bruttó ötmillió forint felett adózókat is megszámolta. Ők azok, akik több mint négyszáztizenhatezer forintot keresnek havonta.

Szolnokon a munkavállalók 16,5 százaléka vitt haza egy év alatt több mint ötmilliót. Ugyanez a szám Jászberény esetében 13,7, Martfűn 13,1 százalék, Jászárokszálláson és Szászberken 11,8, Rákóczifalván pedig 11,3 százalék. A sorban itt is Tiszabő a legutolsó a megyében, ahol 0,45 százalék az évi ötmillió forint feletti jövedelmi sávban tartozó adófizetők aránya.

A felmérés továbbá azt is kimutatta, hogy hol él a legtöbb olyan munkavállaló, aki kevesebb mint bruttó egymillió forintot keres éves szinten. Összesen tizennégy olyan település van a megyénkben, ahol az adófizetők több mint negyven százalékának a jövedelme nem érte el ezt az összeget. Egy évvel korábban még huszonhét ilyen település volt. A 40 százalék Tomajmonostorára vonatkozik, de Kunmadarason például 47 százalékos az említett arány, Tiszaburán 67, Tiszabőn pedig 76.

Szászberken a dolgozók 22, míg Szolnokon mintegy 25 százaléka keresett kevesebbet, mint évi egymillió forint. Jászkiséren pedig minden harmadik ember jövedelme volt ilyen alacsony.

Borítóképünk illusztrációfotó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában