Szlankó Zoltán / frissítve

2021.01.19. 20:00

Elveszítette társát a szolnoki hegymászó

Bár az időjárás cudar volt, néhány nappal ezelőtt úgy tűnt, hogy Szlankó Zoltán és Alex Goldfarb a tervek szerint halad pakisztáni, téli expedícióján.

Rimóczi Ágnes

Szlankó Zoltán (jobbra) és Alex Goldfarb

Forrás: Beküldött fotó

FRISS – Január 20. 15:20

Szerda délután jelent meg a hír a Hóhatár – a Mozgásvilág hegymászó hírei Facebook-csoportban, miszerint megérkezett a Broad Peak alaptáborába az Alex földi maradványainak lehozatalára szervezett mentőcsapat.

Az expedíció logisztikáját szervező Jasmine Tours ügynökség vezetője, Ashgar Ali Porik tájékoztatása szerint a pakisztáni hadsereg MI-17-es helikoptere öt fős személyzettel repült a Concordiára, ahol letették a négy, általában magashegyi teherhordóként dolgozó mászót. A helikopter ezek után visszatért Szkarduba, és a tervek szerint három nap múlva megy értük vissza.

A négyfős csapat gyalogosan kíván felmenni Alex testéért, csütörtök reggel indulnak.

FRISS – Január 19. 23:30

Január 20-án a család kérésére megpróbálják lehozni Alex Goldfarb földi maradványait a Pastore Peakről. Ahogy azt a Hóhatár – Mozgásvilág hegymászó hírei csoportban Pintér László közzétette, ha az időjárás engedi, a pakisztáni hadsereg helikopterei indulnak a hegyre. A fedélzeten négy tapasztalt helyi mászó utazik majd, akik jól ismerik a Pastore Peak normál útját nyári mászásaik alapján. Ha a művelet sikerül, a végső azonosítás miatt leszállnak a Broad Peak alaptáborában, majd Szkarduba repülnek. A másig gépen Szlankó Zoltánt is Szkarduba viszik. Ezzel véget ér az expedíció. Arra egyelőre nincs terv, mi lesz, ha a gépek nem tudnak repülni.

– Zoli egyébként kedden már a Broad Peak alaptáborában várakozott. Aggodalmát fejezte ki a tervezett helikopteres misszió miatt, hiszen a terep is veszélyes és az extra súly sem csekély a négy mentővel a fedélzeten – írta posztjában a kommunikációs vezető.

Korábban írtuk:

Sajnos tervüket, vagyis a Broad Peak (Széles Csúcs) nevű hegy megmászását, nem sikerült teljesíteni. A közösségi oldal Hóhatár – a Mozgásvilág hegymászó hírei csoportban Pintér László, a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség kommunikációs vezetője számolt be azokról a részletekről, melyek ismertek.

Szlankó Zoltán (jobbra) és Alex Goldfarb
Fotó: Beküldött fotó

Eszerint a szolnoki hegymászó és orosz-amerikai társa akklimatizációs, felderítő mászásra indult, ám mivel az időjárás veszélyes volt, Szlankó Zoltán úgy döntött, visszatérnek az alaptáborba. Kérése ellenére, társa folytatta a mászást, s a megbeszélt időpontig – január 16. szombat – nem tért vissza a táborba.

Földi keresés indult a felkutatására, majd helikopteres felderítést is indítottak, s a harmadik levegőben tett keresés során megtalálták Alex Goldfarb holtestét az akklimatázációs hegyen, a Pastore Peaken.

Úgy tűnik, Alex elérte az 5800 méteren lévő alaptábort, a csúcsra indulás előtt szakadt meg vele a kapcsolat, feltehetően lezuhant. A sajtófőnök szerint Szlankó Zoltán fizikailag megfelelő állapotban van, ám lelkileg, érthetően nagyon megviselték a történtek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában