Tiszaörs

2021.01.30. 15:30

Fából építette meg a hippik kisbuszát Puskás István

Működő motorkerékpár, Forma–1-es versenyautó és valósághű traktor – több alkotásával lenyűgözte már a közvéleményt Puskás István. A megyeszerte ismert tiszaörsi ezermester 2013 óta minden évben bemutat valamilyen bámulatos, fából készült eszközt. Ezúttal a hatvanas évek emblematikus hippijárgányaként ismert Volkswagen-kisbusz lekicsinyített másával rukkolt elő. A fából készült négykerekűt egy hét lóerős motor hajtja.

Ujvári László

20210125 Tiszaörs Puskás István egy működőképes kisbuszt készített fából Kép: Ujvári László ÚN

Fotó: Ujvári László

Traktor, versenyautó, kerékpár, oldalkocsis motor és háromkerekű csopper után idén egy kisbusszal állt elő a tiszaörsi Puskás István. Sőt, rögtön kettővel! Az első két hónapig készült, de olyan gyorsan jelentkezett érte egy vevő, hogy nekilátott egy másodiknak.

– Folyamatosan apró finomhangolásokat végzek rajta, most éppen a féket állítottam be – mutatta ottjártunkkor a körülbelül száz kilogrammos fajárgányt.

Eddig talán ezt volt a legnehezebb kivitelezni az összes közül

– tette hozzá a mester.

Akárcsak a többi alkotása, ez is működőképes. Egy vadonatúj, hét és fél lóerős motor hajtja, már többször kipróbálta. Bár sebességmérő nincs rajta, de megközelítőleg harminc kilométer/órával tud „repeszteni”.

Puskás István legújabb fajárgányával
Fotó: Ujvári László

– Felkérést kaptam rá, hogy készítsek egy ilyen, a hatvanas évek hippimozgalmai által ismertté vált Volkswagen kisbuszt. Egy gyerekjáték volt a minta, ami alapján munkához láttam, végül egykettedes méretarányban készült el – mondta.

Igazi kihívás volt beszerelni a motort, hiszen szűkös a hely, de Puskás Istvánon ez sem tudott kifogni. A korábbi járgányokhoz hasonlóan, rövid időn belül ez is turistalátványosság lehet. Nem csoda, egy igazi részletgazdag Puskás-alkotás. Hab a tortán, hogy még a világítás is működik rajta!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában