probléma

2021.01.27. 20:00

Gondokat okoz a zűrzavar, átszámozzák a házakat Rákóczifalván

Egyre nagyobb igény alakult ki az ingatlanok újraszámozására az elmúlt években Rákóczifalván. Többfelé problémás, hogy egy adott házszám a, b, c, d és a többi variációban jelez egy-egy ingatlant, sőt, házszámok sem mindenütt vannak kiírva, és nem is biztos, hogy sorban követik egymást. A helybéliek persze kényszerűségből már megszokták a helyzetet, ám ha nem falvai az illető, igencsak feladja a leckét, ha egy ilyen területre eső címet kell megtalálnia.

Kovács Berta

Forrás: Illusztrációfotó/Shutterstock

Jellemzően nagy kertek övezik Rákóczifalva családi házait. Egyes portákat azonban az idők folyamán megosztottak, a megkülönböztetés miatt pedig a házszámokhoz betűjelzést is csatoltak. A megosztott területet aztán ismét megfelezték, ami újabb betűjelzések beiktatásával tovább bonyolította a számozást. Volt, ahol már nem betűvel jelölték az osztással létrejött portát, hanem teljesen új számot kapott az ingatlan. Így aztán komplikálttá vált az adott cím megtalálása, főleg, ha a jelölést nem is tették ki a tulajdonosok.

– Évek óta érkeznek emiatt reklamációk az önkormányzathoz is, kérték, hogy rendezzük a helyzetet – nyilatkozta dr. Túróczi Imre polgármester.

– Ez problémát okoz a postai küldemények kézbesítésénél, és a csomagküldő cégek dolgát is megnehezíti – utóbbiak szolgáltatására pedig nálunk is egyre nagyobb igény mutatkozik. Ezért még a nyári időszak előtt szeretnénk rendbe tenni az érintett utcákban az ingatlanok jelölését, megszüntetve a betűket, és folyamatosan növekvő számozással ellátni a portákat.

– Vannak olyan utcák, ahol teljesen logikátlanul követik egymást a számok, például a 12 után 16 következik, majd 10 és 18/a.

– Ez követhetetlen olyasvalakinek, aki nem ismeri az utcát – mutatott rá egy fiatalember, aki már szembesült a nehézségekkel, mikor neki kellett az adott címre kézbesíteni egy küldeményt.

De a lakosok is panaszolták már, hogy amikor máshol élő látogatóik érkeznek, nehézkesen találnak el hozzájuk. Általában mobiltelefon segítségével szokták lakóhelyükre odanavigálni őket – már ha előre jelzik érkezésüket.

Hamarosan kiküldik a tájékoztatókat az érintetteknek

Az önkormányzat ütemezetten tervezi az újraszámozások végrehajtását. Az érintett lakosság lakcímigazoló kártyájának cseréjét a polgármesteri hivatal a változással egyidejűleg automatikusan intézi, valamint az átszámozások megkezdése előtt felveszi a kapcsolatot a közüzemi szolgáltatókkal, a bankokkal, hogy az érintett lakosság változásból eredő adminisztrációs, ügyintézési terheit csökkentse.

Elsőként a házszámok tekintetében a legproblémásabbnak tartott Vasvári Pál útra kerül sor. A végrehajtás megkezdését megelőzően az érintett lakókat előzetesen tájékoztatja az önkormányzat az eljárás menetéről, lebonyolításának részleteiről – tudatta dr. Kökény Veronika, a település jegyzője.

Borítóképünk illusztrációfotó.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában