Galériákkal

2021.01.25. 17:30

Írországba készít hordókat a berényi kádármester, Kalla Pál

A tölgyfa illata már gyermekkorában magával ragadta a jászberényi Kalla Pál aranykoszorús kádármestert. Nyugdíjasként is dolgozik, mai napig élvezettel alkot Bajnok utcai műhelyében. Ottjártunkkor a whisky-s hordók készítésének fortélyaiba avatott be, amelyek Írországba kerülnek. Egy jó whisky aromáját, ízvilágát meghatározza a tölgyfa minősége és hordó kiégetése.

Illés Anita

A kádármesterség mára kihalófélben lévő szakma. A fiatalok nem választják élethivatásnak ezt a főként borászathoz és pálinkafőzéshez kötődő mesterséget, ami bizony komoly fizikai erőnlétet, energiát is igényel.

– De nem csak ez a gond – kezdte Kalla Pál miközben bemutatta műhelyét.

– Évről évre kevesebb a megrendelés, a koronavírus miatt jelentősen visszaesett a forgalom, nagy a bizonytalanság a piacon. A borászatokban a rozsdamentes acéltartályok és műanyag hordók kiszorítják a fahordókat. 1997-ben alakítottuk meg a Magyarországi Kádár Egyesületet, akkor még kétszázan voltunk a szakmában, most jó, ha negyven mesternek működik a vállalkozása.

Öregszünk, utánpótlás pedig nincs.

Ez kétkezi munka, nem lehet automatizálni – beszélt a szakma helyzetéről.

Kalla Pál aranykoszorús kádármester családjában a mesterség apáról fiúra szállt, a hordókészítés egészen az 1800-as évekig nyúlik vissza.

– Két éves koromban még nem tudtam beszélni, de a szöget már belevertem a fába. Gyerekként ebéd után nem a szobában aludtam, hanem a műhelyben a gyalupadon. Már akkor belém ivódott a fa szeretete és ez a mai napig tart. Édesapám mindig mondta, hogy könnyebb szakmát tanuljak.

– Egy ideig hallgattam is rá, autószerelőként végeztem, majd kilenc évig a Volánnál dolgoztam. Később, mentem a szívem után és 1982-ben kádár szakmunkás vizsgát, 1987-ben pedig mestervizsgát tettem.

– Mivel két lányom van, úgy néz ki, hogy megszakad a mesterség továbbvitele a családban. Remélem, hogy az unokámnak még néhány fogást meg tudok tanítani – mondta Kalla Pál, aki ottjártunkkor éppen 225 literes francia típusú barrique hordókat készített Írországba.

A pörkölés és az égetés különleges ízeket ad a hordóban érlelt whisky-nek.

– A hordókészítés a fa alapanyag gondos kiválasztásával kezdődik. Azt szeretem, ha erdőben tudom megvásárolni, a hegyoldal közepétől fölfelé található fák a legalkalmasabbak, mert ott lassabban nő és sűrűbb a fa évgyűrűje.

– Régen Amerikából és Kanadából is voltak megrendelőim, akik meghatározták, hogy hány évgyűrűs fából készüljön a hordó. A megfelelő anyag beszerzése után huszonnégy, de előfordul, hogy harminchat hónapig szárítjuk a fát és csak utána dolgozunk vele. Fontos, hogy ezt nem mesterségesen, szárítógéppel végezzük, hanem természetes módon.

– A whisky-s hordónak úgy kell kigyújtani a belsejét, hogy egy-két milliméter faszénréteg maradjon benne. Ez az eljárás különleges aromát ad az italnak – avatott be a szakma rejtelmeibe a kádármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában