a járvány hatása

2021.01.14. 14:00

Jelentős bevételektől eshet el idén is a berekfürdői önkormányzat

Bár még nem látni a járványhelyzet végét, azt már igen, hogy nagyon nehéz helyzetbe került Berekfürdő, hiszen a falu fő bevételi forrását az idegenforgalom és vendéglátás adja. A turizmus hónapok óta tetszhalott állapotban van, ennek ellenére Molnár János polgármester optimista, reméli, hogy áprilistól kinyithat a fürdő, és a szálláshelyek is fogadhatnak vendégeket.

Daróczi Erzsébet

Bízunk benne, hogy az új vendégek egy része visszatér idén, ha a fürdő ismét megnyithatja a kapuit – mondta Molnár János polgármester

Fotó: Daróczi Erzsébet

– Az, hogy nyáron nyitva lehetett a fürdő, az anyagilag nagyon sokat jelentett – mondta Molnár János. – Teljesen egyértelműen látszott az a kormányzati, szakmai előrejelzés, hogy külföld helyett inkább a hazai turisztikai lehetőségeket keresik fel a magyarok. Ezt Berekfürdőben komolyan érzékeltük, a megszokott vendégkörünk mellett sok új hazai vendég is érkezett hozzánk. Bízunk van benne, hogy ezen új vendégek egy része visszatér idén, ha ismét kinyithatunk.

Ez abban is sokat segített, hogy a dolgozókat nem kellett elküldenünk.

– Tavasszal nagy segítség volt az állami támogatás, bár a tartalékaink jó részét saját erőként hozzá kellett tenni, de amikor nyitni lehetett, minden szakember rendelkezésre állt, így a szezont jól végig tudtuk vinni. Az is fontos, hogy a korábbi beruházásaink több mint húszmilliós éves hitelét 2020-ban nem kellett törleszteni, ez segítséget jelentett – sorolta.

A faluvezető hozzátette, ősszel fejeződött be a hivatal bővítése és készült el a rendezvénytér.

Bízunk benne, hogy az új vendégek egy része visszatér idén, ha a fürdő ismét megnyithatja a kapuit – mondta Molnár János polgármester
Fotó: Daróczi Erzsébet

– A hivatalt használatba vettük, egy iroda kivételével új bútorokra már nem futotta, így a többit ideiglenesen használtakkal rendezzük be. A járvány második, őszi hulláma már nagyon érzékenyen érintette településünket, hónapok óta zárva tartanak a fürdő- és szálláshelyek.

Hiányzik a költségvetésünkből az idegenforgalmiadó-bevé­tel.

– Több szálláshely is gondban van, némelyek ősszel még igen, de télen már nem tudták tartani a dolgozói létszámot. Őket azzal a reménységgel küldték el, hogy minél hamarabb visszamehetnek. Az önkormányzat kertészete és savanyítóüzeme folyamatosan megy, utóbbiban január 1-jétől dr. Hegyi Ferenc élelmiszermérnök lett a vezető, aki már hozzá is kezdett az új piacok kereséséhez, és ebbe szaktanácsadókat is bevon.

– Bár tavaly a nyártól eltekintve megszűnt Berekfürdőn a turizmus, nem adjuk fel. Sok mindent át kell terveznünk, mert egyértelműen látszik, hogy jóval kevesebb lesz az önkormányzatunk idei bevétele. Emiatt az önként vállalt feladatokat át kell gondolnunk.

– Az idegenforgalmi adóból származó bevételünk jelenleg nulla, éves szinten 50–60 millió forinttal kalkulálhattunk eddig, ebből lehetett fejleszteni, aszfaltozni, programokat szervezni. Most, ha április-május körül nyithatjuk a fürdőt, és lesz egy jó szezonunk, akkor is jóval kevesebb bevétellel számolhatunk.

Az önkormányzat költségvetése 450 millió forint, ha ebből kiesik ötven, azt nagyon megérzi a település, mivel az állami forrás többsége címkézett pénz a kötelező feladatokra

– részletezte Molnár János, aki örök optimista, és elmondása szerint a település lakói is átérzik, nincs könnyű helyzetben az önkormányzat.

Próbálnak pályázati lehetőségeket keresni, hogy előrébb jussanak, de amihez jelentős önerő kell, azon nem tudnak indulni. Így a településvezető szerint nehéz év vár rájuk, de keresik az új lehetőségeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában