JÁSZBERÉNY

2021.01.12. 20:00

Lagzi-Kovács Balázs: Életek is múlhatnak a jó és gyors döntéseken

Az Év Vonulós Tűzoltója elismerést 2020-ban Lagzi-Kovács Balázs címzetes tűzoltó főtörzsőrmester, a jászberényi hivatásos tűzoltó-parancsnokság szerparancsnoka kapta. Hivatásában a csapatmunka, a bajtársiasság és a segíteni akarás motiválja. Aktívan sportol, hogy minél jobb fizikai erőnlétben szolgálja a bajba jutott embereket.

Illés Anita

Lagzi-Kovács Balázs címzetes tűzoltó főtörzsőrmester, a jászberényi hivatásos tűzoltó-parancsnokság szerparancsnoka kapta a rangos elismerést

Fotó: Gémesi Balázs

Helyi kezdeményezés alapján Jász-Nagykun-Szolnok megyében minden évben megválasztják az Év Vonulós Tűzoltóját. Az elismerést a megye tűzoltósági szakterületének munkatársai, illetve a tűzoltó-parancsnokok döntése értelmében 2020-ban Lagzi-Kovács Balázs címzetes tűzoltó főtörzsőrmesternek ítélték oda. A jászberényi hivatásos tűzoltó-parancsnokság szerparancsnokával pályafutásáról és hivatástudatról is beszélgettünk.

– Már gyerekkoromban is tetszett a tűzoltók munkája, de nem készültem tudatosan erre a pályára – kezdte.

– Évekig hivatásos vadászként dolgoztam. A vadászház a jászberényi tűzoltólaktanyával szemben állt, illetve ma is ott található. Tizenöt évvel ezelőtt munkahelyi konfliktus késztetett arra, hogy elinduljak egy másik úton.

Egész egyszerűen átsétáltam a laktanyába, és jelentkeztem tűzoltónak.

Akkoriban sokan mentek nyugdíjba, így volt lehetőség elhelyezkedni.

– A szükséges képzések elvégzése után 2007 februárjában szereltem fel. Továbbképzéseken folyamatosan bővítem szakmai tudásomat, immár öt éve szerparancsnokként teljesítek szolgálatot. Nagyon megszerettem ezt a munkát, másodállásban pedig hivatásos vadászként dolgozom – idézte fel pályája kezdetét Lagzi-Kovács Balázs címzetes tűzoltó főtörzsőrmester.

Kiemelte, hogy segítőkész, szakmailag felkészült csoportba került, munkatársai folyamatosan motiválták a fejlő­désre.

– Úgy gondolom, hogy az Év Vonulós Tűzoltója elismerés nem csak az enyém, hanem a bajtársaké is, hiszen segítségük nélkül ezt nem kaphattam volna meg – tette hozzá.

– Az elmúlt években hivatástudattá érett a munkám, megszerettem annak szakmai és emberi oldalát. Erőt ad, hogy az emberek értékelik és elismerik szolgálatunkat.

Rengeteg emlékezetes esetet feljegyzett már magában.

– Az első balesetnél való közreműködés megrázó emlék, később megtanultam szembenézni a tragédiákkal, és kezelni azokat. Ebben lelkileg segít, ha a kollégákkal átbeszéljük a nehézségeket – mondta Lagzi-Kovács Balázs.

Számos esetben tapasztalta, csak a „véletlennek” köszönhetően nem lett nagyobb baj.

– Ilyen volt tavaly egy jászberényi lakótelepi lakás erkélyén keletkezett tűz. Szerencsére a járókelők időben észrevették, és jelezték a tűzoltóságnak. Végül sikerült megakadályozni, hogy a lángok továbbterjedjenek – részletezte.

Lagzi-Kovács Balázs címzetes tűzoltó főtörzsőrmester, a jászberényi hivatásos tűzoltó-parancsnokság szerparancsnoka kapta a rangos elismerést
Fotó: Gémesi Balázs

A tavalyi legjobbnak választott tűzoltót tevékenységében a csapatmunka, a bajtársiasság és segíteni akarás motiválja.

– A káreseteknél egy-egy jó ötletből indul ki a megoldás, melyben egyik tűzoltó segíti a másikat. Pillanatok alatt kell dönteni az éles helyzetekben, és ezekért vállaljuk a felelősséget – hangsúlyozta a szerparancsnok.

A sport is nagyon fontos része a hétköznapoknak

Lagzi-Kovács Balázs címzetes tűzoltó főtörzsőrmester sportteljesítménye is figyelemre méltó. Évek óta indul a katasztrófavédelem országos fekvenyomó-bajnokságán, ahol 2018-ban első helyezést ért el.

– A sport és a mozgás mindig is része volt az életemnek. Sokáig bokszoltam, jelenleg birkózom. Munkám során a szakmai felkészültségen túl fontos a jó fizikai erőnlét – emelte ki. Aktív szerepet vállal az önkéntes tűzoltómozgalomban is, szakmai mentorként segíti a Jászalsószentgyörgyi Önkéntes Tűzoltó Egyesületet. Családja ad erőt számára a mindennapokhoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában