Koronavírus

2021.01.24. 15:30

Maszkban zajlik a zeneoktatás megyénkben

Digitális és jelenléti oktatásban egyaránt tanulnak a zeneiskolákban. A középiskolások többsége otthonról, videón keresztül gyakorol. A szakemberek szerint viszont ez a forma csak egyfajta szinten tartásra alkalmas. A szokásos karácsonyi és félévi koncerteket rendhagyó módon szervezték, hogy a fellépés élményének közösségkovácsoló ereje megmaradjon.

P. Pusztai Nóra

Forrás: Beküldött fotó

A szeptembert jelenléti oktatással kezdték megyénk zeneiskoláiban. A Szolnoki Bartók Béla Alapfokú Művészeti Iskolában intézményi keretrendszert, mintegy digitális munkahelyet alakítottak ki felkészülve az online oktatásra.

– Úgy gondoltunk, ha egy gyerek, tanár esetleg egy egész tanszak ideiglenesen vagy tartósan digitális térbe kényszerül, itt bonyolítsa le az órákat – válaszolta megkeresésünkre Abonyi Katalin, Szolnoki Bartók Béla Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezetője.

Fotó: Beküldött fotó

November közepe óta vegyes rendszer működik, hiszen a középiskolások otthonról tanulnak, nem csak az egyéni, hanem a csoportos órákra is online felületen csatlakoznak be.

– Előfordult, hogy egy szolfézs órán nyolcan jelen voltak, hárman online platformon jelentkeztek be, hogy részesei lehessenek. Azt tapasztaljuk, hogy amit hallanak, látnak könnyebben megtanulják, így kevésbé maradnak le és szociálisan is nagy szükség van a kapcsolatra. Az órarend megmaradt, ezt találtuk a legjobb megoldásnak. Így viszont előfordul, hogy egy napon belül is váltják egymást a jelenléti és digitális órák. A helyzet pedagógusoktól nagyfokú alkalmazkodást igényel – számolt be az elmúlt hónapokról.

Az általános és középiskolákhoz hasonlóan hőmérés és kézfertőtlenítés után léphetnek az intézménybe a tanulók. A termek és hangszerek fertőtlenítésére is külön ügyelnek.

– A tantermekben tudjuk tartani a távolságot, mindenkinek saját hangszere van. Különösen igaz ez a fúvósokra, ők fúvókából is hoznak maguknak. A pedagógusokon maszk van. Ha a diáknak segítségre van szüksége és a pedagógus hozzányúl a hangszerhez speciális szerekkel fertőtleníti – részletezte.

A Kunszentmártoni Alapfokú Művészeti Iskolába jelenleg kétszázhatvan növendék jár, a különféle tanszakokon egyéni órákon vesznek részt a diákok.

– A fa- és rézfúvós, valamint az ének órákon a zenélés pillanatában nem viselnek maszkot, ezért nagyobb távolságot tartanak egymástól. A zongora, szintetizátor és ütős hangszernél nem minden teremben adott, hogy külön használjon egyet egyet a tanár és diák, ezért minden óra után fertőtlenítjük azokat, ahogy minden jelenléti tanítás után a padokat is. Szünetben gondosan szellőztetünk – mondta Papp Gábor.

Az igazgatóhelyettes szerint az online felületeken tartott zeneóra csak egyfajta szinten tartásra alkalmas, ugyanis hiányzik az azonnali reagálás.

Fotó: Beküldött fotó

A középiskolások kéthetente személyesen konzultálhatnak a szaktanárral.

A tiszazugi város növendékei a félévi beszámolóra készülnek. Az előadásokat nem az eddig megszokott módon szervezik.

– Próbálunk minél kreatívabban hozzá állni az adott helyzethez. A szülők egy koncerten hallgathatják meg az addig megtanult darabokat, dalokat, most az előadásokról felvétel készült – mesélte Papp Gábor.

Karácsonyra videoklipet készítettek

A Szolnoki Bartók Béla Alapfokú Művészeti Iskolában a kamarai és zenekari órákat megbontották, a szólamok külön készültek a megadott dallal a karácsonyi koncertre.

– Akik otthon voltak megkapták a zenei alapot és arra játszották el a begyakorolt darabot, végül az egyik ügyes kezű pedagógusunk egy videoklipet készített belőle. Olyan lehetőséget választottunk, amit valószínűleg sosem próbáltunk volna ki. Sokat tanultunk belőle, fontos volt, hogy részesei lehettek egy közös produkciónak még úgy is, hogy nem találkoztak egymással – fejtette ki Abonyi Katalin, az intézmény vezetője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában