Tyukodi László

2021.01.18. 14:00

Monorierdőn állítják ki a karcagi faszobrász legújabb alkotását

A település polgármestere rendelte meg a Szent István-szobrot.

Daróczi Erzsébet

Tyukodi László népi faszobrász évtizedek óta álmodja fába a kun arcokat, pásztorokat, és István király alakját. A tavalyi év azonban alkotói szempontból rendkívül nehéz volt számára. Mindössze egy túrkevei kiállításon mutatkozhatott be, és a karcagi Jókai úti óvodába vitt el pár kisebb szobrot a gyerekeknek.

Munkái az ország számos településén megtalálhatóak, a hazai kiállítások mellett (így például a budapesti Vigadóban, Törökbálinton és Martfűn) már külföldieken (Franciaországban) is bemutatkozott. Munkáit több alkalommal is díjjal ismerték el a Népművészeti Egyesületek Szövetsége népi szobrászat pályázatán.

Ha lehetősége adódik, szívesen vesz részt alkotótáborokban, ahol sokat tanul az erdélyi és felvidéki mesterektől. Kolontáron és Devecseren három fafaragóval felajánlásként életfát készítettek a katasztrófa áldozatainak emlékére. Pár éve Béren egy fogadó udvarára faragott társaival történelmi szobrokat. Karcagon a Hortobágy Nemzeti Park déli fogadókapuja udvarán is áll szobra.

Legszívesebben a kun arcokat faragja, szereti megeleveníteni az öreg, barázdás arcú parasztok tekintetét, mozdulatait. Szívesen adja át tudását a gyerekeknek is, amíg lehetett, rendszeresen járta gyöngyékszerkészítő feleségével az óvodákat, iskolákat, ahol a gyerekekkel közösen faragtak vagy éppen gyöngyöt fűztek. Tavaly erre csupán egyetlen lehetőségük nyílt a koronavírus-járvány miatt.

Tyukodi László a minap elkészült Szent István-szoborral
Fotó: Daróczi Erzsébet

Mindezek ellenére a 2020-as év vége sikeresen zárult Tyukodi László számára, ősszel ugyanis megkereste Monorierdő polgármestere, Szente Béla, akinek a fülébe jutott a munkáinak híre. Megnézte a bemutatótermében lévő szobrokat, és az alapján megrendelt tőle egy Szent István-szobrot.

– A szoborhoz kapott kőrisfa megtréfált, ugyanis csavarba nőtt, és belül sem volt teljesen egészséges. Először elkeseredtem, de addig variáltam, míg másfél hónapnyi faragás után eljutottam a kész műhöz, amit pénteken visznek el Monorierdőre – mondta Tyukodi László, aki a következő hónapokban a kiállítótermében öt-hat félkész szobrát szeretné befejezni, és a járványhelyzet vége után látogatókat is fo­gadna.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában