JÁSZKUNSÁG

2021.01.31. 07:00

Mutatjuk az idei Prima díj jelölteket

Ebben az évben is átadják a megyei Prima díjakat. Mutatjuk, kikre lehet szavazni.

Munkatársainktól

Idén tizenhetedik alkalommal szervezi meg a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) megyei elnöksége a Területi Prima Gálát, ahol átadják a megyei Prima díjakat. A civil szférából kapott javaslatok alapján kategóriánként ezúttal is három-három jelölt száll ringbe a szavazatokért és vele a döntőbe jutásért, őket most megismerhetik olvasóink.

A kategóriagyőztesek közül a következő szavazási körben dől el, kik bizonyulnak idén legméltóbbnak a Prima díjra. Voksolni ezúttal is az Új Néplapban megjelenő szelvényeken lehet.

Demján Sándor 2003-ban hozta létre a Prima Primissima Alapítványt. Azóta a különböző kategóriákban országos díjakat adnak át az adott terület legjobbjának megválasztott személyeknek. A VOSZ megyei elnöksége idén is szeretné megszervezni a Jász-Nagykun-Szolnok megyei területi Prima díjak átadását.

A civil szférából érkező javaslatok alapján az alábbi harminc személy került be a középdöntőbe.

A nyertesek nettó egymillió forintot kapnak. Voksolni csak az Új Néplapban megjelent szavazószelvénnyel lehet. A szavazólapokat a VOSZ-hoz (5000 Szolnok, Óvoda út 2.) vagy Új Néplap ügyfélszolgálatára (5000 Szolnok, Boldog Sándor István krt. 10., földszint 1.) kell eljuttatni.

Szavazni 2021. május 15-éig lehet. A szavazólap az Új Néplapban addig többször megjelenik. A beérkező voksok alapján dől el a közönségdíj sorsa. Az itt bemutatott harminc jelölt közül a már döntőbe jutott tízről, illetve később a Prima díjasokról a tanácsadó testület dönt.

Az eltelt nem kis idő ellenére változatlanul fokozott érdeklődés kíséri a középdöntőbe jutott jelölteket. A VOSZ elnöksége kéri az érdeklődőket, hogy a beküldött szavazatokkal segítsék kiválasztani a megyénk egyik legjelentősebbnek számító elismerésére, a Prima díjra érdemeseket.

Magyar irodalom

Ahmed Amran író, költő

Jemeni születésű, magyarul és arabul egyaránt publikáló mérnök, író, költő. Huszonöt éve lakik Szolnokon. A Jemeni Írószövetség tagja. 2015 óta az Esőben, az ÉS-ben és a Magyar Naplóban is olvashatóak írásai. Magyarul 2017-ben és 2019-ben jelentek meg novelláskötetei.

 

Darvasi László költő, író, újságíró

Törökszentmiklósi születésű József Attila-díjas költő, író, meseíró. Regényeket, verseket, novellákat és színházi műveket egyaránt ír, több munkája franciául, németül és hollandul is megjelent. 2020-tól a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia Irodalmi Osztályának tagja.

 

Dr. Suba Györgyné népművelő

Jászságért díjat helytörténész, számos civil szervezet alapítója, a Magyar Kultúra Lovagja. Fő kutatási területe a Jászság, kiemelten Jászapáti és Jászberény egyház- és településtörténete, a helyi közösségek múltja és jelene. Közel húsz helytörténeti kötetet jegyez, honlapokat szerkeszt.

Magyar Képzőművészet

Jász Alkotók Köre

A Művésztársaság huszonöt éve alakult, 2015- től D. Kovács Júlia festőművész az elnöke. A JAK Művésztelep alkotómunkájában a festészet mellett jelen van az irodalom, a zene és a média világa is. A közösség 2016-ban Jászsági Civil Vándordíjat, 2017-ben pedig Pájer Antal-díjat kapott.

Király György festőművész

A Magyar Képzőművészeti Egyetemen diplomázott festőszakon MAOE diplomadíjjal, majd Barcsay-díjban részesült. 2009 óta a Szolnoki Művésztelepen él és alkot. Különös Csendek sorozatából idén jelenik meg könyv. Több hazai és külföldi tárlaton szerepelt.

 

Nagyné Török Zsóka fazekas népi iparművész

Jászfényszarun született, közel négy évtizede él az agyag bűvöletében. A tiszafüredi fazekas hagyomány gazdag tárgyi örökségét dolgozza fel, és tovább élteti a saját ízlése szerint. Számos díjjal jutalmazták, hazai és külföldi kiállítások állandó résztvevője.

Magyar Oktatás és Köznevelés

Danyi Zsuzsanna kulturális szakember

Tizenöt éve dolgozik a Szolnoki Szimfonikusokkal. A Szolnoki Népdalkör vezetőjeként hívta életre az Itt-Honi Népzenei és Néptánc-találkozót. A Szolnok Tvnél a legkedvesebb műsora a Mesepercek. A megyénket reprezentáló Tiszai mesevirágok című könyv szerzője.

 

Pécsi István pedagógus

Matematika-fizika szakos tanár, 1981 óta a szolnoki Verseghy Ferenc Gimnázium pedagógusa. Felsőoktatásban is dolgozott óraadóként, számos szakmai továbbképzésen vett részt, és több elismerésben részesült. 2015 óta a Pedagógiai Oktatási Központok (POK Szolnok) szaktanácsadója.

 

Tószegi Zoltán szerződéses katona

Matematika-angol szakos tanár és alkalmazott nyelvész. 1994-től civilként a Szolnoki Repülőtiszti Főiskolán, majd a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen, 2011 óta pedig szerződéses tisztként újra a szolnoki Helikopter Bázison segíti a katonák szakmai, szaknyelvi felkészülését.

Magyar Sajtó

Bozsó István, az Aktív Rádió tulajdonosa

A huszonöt éve működő médium alapítója, főszerkesztője és a cég ügyvezetője. Irányítása alatt lett az Aktív Rádió a térség egyik legnagyobb és leghallgatottabb helyi rádiója. Szolnoki sajtódíjas. Célja a független és önálló szerkesztői elvek mentén történő rádiózás fenntartása.

 

Erdei Gábor, a Jászsági Térségi Tv szerkesztője

Műsorvezető, szerkesztő-riporter a Jászsági Térségi Televíziónál. Kétszer vezényelte le a térségi tévé képi világának és tartalmi struktúrájának átalakítását, az online felületek kialakítását. 2014-ben megkapta a Komáromi József Sajtódíjat, 2019-ben pedig a megyei sajtódíjat.

 

Pető Dávid, a Szolnok Tv cégvezetője

Tizenhárom éve dolgozik a Szolnok Televíziónál. Pályája elején a sportműsorba és az Aktuális hírmagazinba készített tudósításokat. Majd több műsor szerkesztője, műsorvezetője volt. A televízió gyártásvezető pozícióját is betöltötte, nemrégiben cégvezetőnek nevezték ki.

Magyar Zeneművészet

CarPEDIGnem együttes

Két kunhegyesi születésű művész, Dézsi Darinka színésznő és Karap Zoltán filozófus, zenész közös projektje. Klasszikus és kortárs, főként nagykunsági költők verseit zenésítik meg. 2014-ben a Szolnoki Művésztelepen debütáltak, azóta 13 muzsikussal és 6 színésszel dolgoztak országszerte.

Martfű Városi Nőikar

A Szabó Zsolt karnagy vezette női kar küldetése a zenekultúra, a kórusmuzsika ápolása, népszerűsítése, kulturális, jótékonysági és egyházi események gazdagítása. Számos hazai és külföldi fellépésen szerzett elismerést, többször jutalmazták arany fokozatú minősítéssel, fesztiváldíjjal.

 

Márki Sándor Szabolcs zeneszerző

Karcagi születésű komponista, zenetanár, a Légierő Zenekar Szolnok karmester-helyettese. A Magyar Honvédség számára írt Altiszti és Szent Korona Őrség indulója mellett Szolnok és Cegléd indulóját is jegyzi. Emellett több fúvószenekari és énekkari művet írt gyermek és profi együtteseknek.

Magyar Színház- és Filmművészet

Baranya Dávid táncművész

Szolnokon született 1986-ban, évekig játszott musicalekben Németországban és Ausztriában. Feltűnt több hazai televíziós műsorban, emellett számos darabban szerepelt a Magyar Állami Operaház, az Erkel Színház, valamint a Pesti Magyar Színház színpadán.

 

 

Jászapáti Színjátszókör

A Kökény Gábor vezette amatőr színjátszócsoportnak megalakulása óta (1999) százöt előadása volt. Ezekben több mint hetven amatőr színész lépett fel. A díszleteiket, jelmezeiket maguk készítik, előadásaikat élő zene kíséri. Vezetőjük a színkör megalapításáért 2004-ben Déryné-díjat kapott.

 

Harna Péter színművész

2008-ban szerződött a Szigligeti Színház társulatához, melynek azóta is tagja. Prózai és zenés műfajban bizonyította rátermettségét, több szerepben komikus énjét is. A szilveszteri gálák állandó szereplője, de láthattuk Fekete Péterként, A Dzsungel könyve Balujaként és Charley nénjeként is.

Magyar Tudomány

Dr. Horváth László történész-muzeológus

Húsz éve a szolnoki Damjanich János Múzeum igazgatója. 2001-ben választották meg a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Múzeumok Igazgatósága élére. Pályáját a gyöngyösi Mátra Múzeumban kezdte 1988-ban. Jelenleg a Magyar Tudományos Akadémia Köztestületének tagja.

 

Dr. Rusvai Miklós víruskutató

Az állatorvostudományi Egyetemen szerzett diplomát 1978-ban, majd víruskutatóként a Járványtani Tanszéken kezdte pályáját. Az egyetem professzora, volt tanszékvezető, nemzetközi és tudományos dékánhelyettes, a doktori iskola vezetője, MTA doktora.

 

Dr. Vizdák Károly agrárökonómus

Egyetemi/főiskolai oktató-kutató tevékenysége mindvégig Mezőtúrhoz kötötte a kiterjedt hazai és nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező kutatómérnököt. Több mint százötven publikációt jegyez. Munkásságát rangos állami és szakmai díjak fémjelzik.

Magyar Építesz és Építőművészet

Kövér István építész

Három évtized alatt országszerte számos köz- és lakóépületet tervezett. Szolnokon több lakóház és üzlet mellett a nevéhez fűződik az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ előtti látványmedence és torony, továbbá részt vett a tiszaligeti fürdő és az országzászló megtervezésében is.

Marton Tervező Iroda Kft.

Marton Csaba és Martonné Molnár Marianna 1983 óta végzik építész tevékenységüket Szolnokon. Országszerte terveztek közintézményeket, lakó- és ipari épületeket. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Építészek Kamarája 2012-ben Regio Architect életműdíjjal jutalmazta őket.

 

Ungvári Henrietta lakberendező

Szolnokon született 1971-ben, négy éve foglalkozik hivatásával. A budapesti Soter-Line Oktatási Központban végezte tanulmányait. Egyedi látásmódja révén kimagasló sikert ért el egy Pest megyei családi ház marokkói stílusban tervezett wellness-részének a kialakításával.

Magyar Népművészet

Dávid Sándor fafaragó

Jászszentandrási fafaragó, népi iparművész, emeritus jászkapitány. Köztéri alkotásai, népi kisbútorai, valamint egyéb faragott tárgyai nemcsak az országban, hanem számos határon túli településen is fellelhetőek. 2011-ben megyei művészeti díjjal ismerték el.

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Népművészeti Egyesület

Az egyesület 1984-ben alakult, 2004 óta közhasznú szervezet. Jelenlegi elnöke Kenyeres Sándorné. Kézműves-foglalkozások, tanfolyamok, táborok révén őrzik és népszerűsítik népművészeti hagyományainkat. Tiszavárkonyi alkotóházuk újjáépítésén jelenleg is dolgoznak.

 

Tóth Béláné csipkeverő

Hosszú ideje nemzetközi szinten is népszerűsíti és tanítja kézműves kincsünket, a szolnoki csipkét. Tagja a Magyar Csipkekészítők Egyesületének, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Népművészeti Egyesületnek. Szolnok Kaposvári Gyula-díjjal, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége Király Zsiga-díjjal ismerte el.

Magyar Sport

 

Bodonyi Dóra világbajnok kajakos

A HUSZONHÉT ESZTENDŐS békésszentandrási származású kajakos hölgy immáron nyolc éve versenyez a Szolnoki Kajak-Kenu Klub színeiben. Pályafutása során világ- és Európa-bajnoki címeket szerzett. A tavalyi, kevés viadalt hozó évben világkupát nyert ötezer méteren.

 

Juhász Adrián világbajnok evezős

A szolnoki születésű harmincegy éves evezős a Tisza Evezős Egyletben nevelkedett, 2017 óta a Pénzügyőr SE versenyzője. Világ- és Európa-bajnok, a riói olimpián kilencedik helyen végzett. 2020-ban Simon Béla oldalán megvédte magyar bajnoki címét kormányos nélküli kettesben.

 

Karakas Hedvig Európa-bajnok dzsúdós

A harmincéves cselgáncsozó Szolnokon született és kezdett el dzsúdózni, 2013 óta a Budapesti Honvéd versenyzője. Londonban ötödik, Rióban hetedik lett az olimpián, az elmúlt esztendőben Európa-bajnoki címet szerzett, majd megválasztották az Év Női Sportolójának.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában