Jászkunság

2021.01.15. 07:00

Újabb speciális tartalékos katonai kiképzések indulnak

A február elsején induló kiképzések lehetőséget ad azoknak is, akik a járvány következtében munka nélkül maradtak.

Mészáros Géza

Forrás: Archív/Kertész László

Fotó: laszlo_kertesz

A tervek szerint újabb kiképzések indulhatnak a Magyar Honvédség által meghirdetett speciális önkéntes tartalékos szolgálati formára február elsején. Az újabb fejleményekről, a toborzás részleteiről Terenyi Krisztina őrnagy, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 1. Toborzó és Érdekvédelmi Központ szolnoki toborzó részlegének vezetője számolt be hírportálunknak.

Terenyi Krisztina őrnagy emlékeztetett, hogy a kormány a járványhelyzet első hulláma közepette dolgozta ki gazdasági akciótervét, melynek egyik eleme az a munkahelyteremtő program, mely által a Magyar Honvédség, mint az ország egyik legnagyobb munkáltatója, segíteni kívánja a munkájukat elveszített állampolgárokat.

A kiképzés lehetőséget nyújt a jelentkezőknek, hogy stabil keresethez jussanak, honvédelmi és katonai ismereteket szerezzenek meg.

Jövő hónap elején már a negyedik ütemben kezdődhetnek el a képzések. Az MH TTP MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred két szolnoki helyszínen, kétszer az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison, egy alkalommal pedig az MH Béketámogató Kiképző Központban indított féléves kiképzést a speciális önkéntes tartalékosoknak.

Az eddigi három kiképzésre mintegy nyolcvanan jelentkeztek, az orvosi és egyéb szűrővizsgálatokat követően több mint hatvanan kezdték meg a kiképzést. Közülük többen is úgy döntöttek, hogy a továbbiakban szerződéses katonaként szolgálják hazájukat.

A programba felvett katonák általános lövészkiképzésen is részt vesznek
Fotó: Archív/Kertész László

A toborzórészleg vezetője jelezte, a speciális tartalékosi szolgálat a munkahelyüket elveszítő, felnőtt korú, erkölcsi bizonyítvánnyal rendelkező magyar állampolgároknak szól. A jelentkezés feltétele a büntetlen előélet és egy egyszerűsített egészségügyi és pszichológiai vizsgálaton való megfelelés.

A felvett katonák három ciklusban végzik a hat hónapos kiképzésüket, mely alapkiképzésből, általános lövészkiképzésből és szakkiképzésből áll. Ez idő alatt bruttó százhatvanegyezer forintos illetményt, utazási térítést, ruházati ellátást és étkezést kapnak.

Az eddigi három kiképzésre mintegy nyolcvanan jelentkeztek Szolnokon
Fotó: Archív/Faragó Fanny

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában