Frissítve

2021.02.17. 07:00

Az interneten keresztül próbálnak a jászsági társulatok

A Jászság kulturális életében mindig fontos szerepet töltött be az amatőr színjátszás. Nincs ez másként napjainkban sem, a közönség évről évre kíváncsian várja az igényes, szórakoztató előadásokat. A világjárvány azonban a színkörök terveit is felülírta, de igyekeznek alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez. Cikkünkből kiderül, hogy a „kulisszák mögött”, a virtuális térben milyen előadásokkal készülnek a társulatok.

Illés Anita

A jászárokszállási Görbe János Színkör tavaly Jászberényben, a Lehel Film-Színházban telt ház előtt mutatta be az Ilyennek hazudtalak című zenés vígjátékot. Idén már a huszonötödik előadásának bemutatójára készül a társulat

Fotó: Gémesi Balázs

Hónapok óta zárva vannak a kulturális intézmények, bizonytalan ideig szünetelnek a korábban személyes jelenléttel tartott próbák, nincsenek előadások. A koronavírus-járvány az amatőr színjátszó csoportok működését is jelentősen megváltoztatta. Az 1997-ben alakult jászárokszállási Görbe János Színkör ebben az évben immár a huszonötödik előadásának bemutatójára készül. Minden év decemberében új darabbal örvendeztetik meg a közönséget.

– A járvány első hulláma idején Kállai István: Ilyennek hazudtalak című, háromfelvonásos, zenés vígjátékát játszottuk, három előadásunk maradt el akkor a korlátozások miatt – kezdte Kovács Béláné, a Görbe János Színkör vezetője, a darab rendezője.

Ahogy nyáron feloldották a rendezvénytilalmat, megnyílt a lehetőség és pótolták ezeket a bemutatókat.

A jászárokszállási Görbe János Színkör tavaly Jászberényben, a Lehel Film-Színházban telt ház előtt mutatta be az Ilyennek hazudtalak című zenés vígjátékot. Idén már a huszonötödik előadásának bemutatójára készül a társulat
Fotó: Gémesi Balázs

A népszerű zenés vígjátékkal október 2-án szerepeltek utoljára, majd jött a járvány második hulláma, és újra leálltak.

– Az előadások pótlásával egy időben a színkör lelkes tagjai felvállalták az új színdarab próbáját is. Jubileumi bemutatóra készülünk, ezúttal Kertész Imre: Doktorkisasszony bűbájos vígjátékát visszük színpadra. Októberre túl voltunk az első felvonás olvasópróbáin, a karakterépítésen, befejeződtek a rendelkező próbák, és a zenei anyag is összeállt.

Amikor haladtunk volna tovább a második felvonás felépítésére, akkor újra életbe léptek a járványügyi korlátozások. Jelenleg az online térben, a közösségi oldalon van egy szakmai csoportunk, ahol tartjuk a kapcsolatot és folytatjuk a második felvonás karakterépítését.

Megterveztük a díszletet, és arra várunk, hogy minél előbb személyes jelenléttel folytatódjanak a próbák – avatott be a részletekbe Kovács Béláné rendező.

A Ferge# Társulat 2019 októberében alakult meg. A jászsági fiatalokat is tömörítő közösség célja, hogy minél magasabb színvonalú félamatőr előadásokat vigyen színre az ország bármely pontján. A csoport első vígjátékát, Örömóda angol módra címmel a jászszentandrási művelődési házban mutatta be tavaly szeptemberben.

A járvány miatt a Jászapátiban tervezett előadásra már nem kerülhetett sor, de amint lehet, pótolják azt. Kovács Klaudia színész, a darab betanítója érdeklődésünkre elmondta, a közösségi oldalon egyeztetnek, webkamerás beszélgetéseken próbálnak heti rendszerességgel. Már nagyon várják, hogy felhőtlen nevetéssel, a félreértések vígjátékával szórakoztassák a közönséget.

FRISS:

A jászfényszarui Fortuna Együttes a járványügyi korlátozások miatt Schwajda György A rátóti legényanya című tragikomédiájának előadásával állt le. Amint lehetséges, folytatják a színdarab bemutatóját. Jelenleg még nem lehet próbákat tartani a művelődési házban. Az online próbák sokáig nem helyettesítik a személyes jelenlétet – véli Kovács Tímea a Fortuna Együttes és a Napsugár Gyermekszínpad vezetője, rendezője.

A Ferge# Társulat első vígjátéka, az Örömóda angol módra nagy sikert aratott tavaly
Fotó: Beküldött fotó

A Fortuna Együttes jövőre lesz ötven éves, nagyon összetartó közösség, ezért bíznak benne, hogy a járvány miatt nem morzsolódnak le a tagok. Az amatőr színjátszók Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár KarNETvál programsorozatának keretében a közösségi oldalon versekkel, rövid, vidám jelentekkel, régi színdarabokkal szórakoztatják a közönséget. Február 19-től a művelődési ház Facebook oldalán Illyés Gyula Bolhabál című színműve látható archív felvételen, az együttes előadásában.

Még nem választották ki a darabot

Jánoshidán nagy népszerűségnek örvend a Faluszínház programsorozat, melynek keretében megalakult a Kárpit Társulat. A helyi színkör két lehetőséget kapott arra, hogy a Nemzeti Művelődési Intézet közreműködésével részt vegyenek a Pajtaszínház programban. Az amatőr színjátszók Machiavelli: Mandragóra című híres vígjátékát vitték színpadra, amit múlt év januárjában a Pajtaszínházi Szemlén, a Nemzeti Színházban is bemutattak. A járványhelyzet a társulat terveit szintén felülírta, nem tartottak további előadásokat.

– Bízunk benne, hogy az év második felében újra elkezdhetjük a próbákat. Terveinket át kell gondolni. Nem biztos, hogy idén új színdarabbal tudunk jelentkezni, mert még nem választottuk azt ki – számolt be az elmúlt évről Szöllősi Sándor, a csoport vezetője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában