KÜLKAPCSOLATOK

2021.02.13. 07:00

Japán testvérvárossal egyeztetett a megyeszékhely

Testvérvárosi kapcsolatainkon is nyomot hagy a pandémia, hiszen számos olyan rendezvény is elmaradt, ahol lehetőségünk lett volna találkozni barátainkkal – hívta fel a figyelmet közösségi oldalán a város polgármestere.

Hartai Gergely

Szalay Ferenc kiemelte, a virtuális térben azonban van lehetőség a kapcsolattartásra. A megyeszékhely első embere Szolnok japán testvérvárosának, Yuza polgármesterével, Hiroki Tokitával egyeztetett.

A megbeszélésén részt vettek a Yuzai Magyar Baráti Társaság vezetői, valamint Azusa Sugawara és Magyar Anikó nemzetközi kapcsolatokért felelős munkatársak egyaránt.

Szalay Ferenc hangsúlyozta, a japán testvértelepülés nemrég egy kedves ajándékot, ezer origami darut küldött a szolnokiaknak. A távol-keleti országban úgy tartják, ha valaki ezer darut hajtogat, teljesül a kívánsága.

A yuzaiak azzal a kívánsággal küldték el ajándékukat, hogy minél előbb múljon el a koronavírus-járvány.

A kétoldalú megbeszélésen arról is szó esett, hogy a hagyományos diákcsere program sajnos idén sem valósulhat meg, ám a jövőben remélhetőleg több területen is lesz együttműködés, például a mezőgazdaságban. Megtudhattuk, a két település viszonya régi múltra tekint vissza, 2023-ban ugyanis már negyvenéves lesz a kapcsolat.

Képszöveg: Néhány éve yuzai vendégek is ellátogattak Szolnokra
Fotó: Mészáros János

Japánban minden évben van egy országos verseny, melynek során felmérik, melyik városban szeretnének leginkább élni az emberek. Ezen a megméretésen Yuza az ötödik helyet szerezte meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában