Szivattyúzás

2021.03.01. 17:30

A megáradt Tiszából töltik fel a környékbeli holtágakat Csépán

Saját hasznukra fordítják a Tisza áradását Csépán.

P. Pusztai Nóra

A Szolnoknál február 22-23-án tetőző Tisza elöntötte a mentetlenen lévő üdülőket.

A Tisza magas vízhozamát kihasználva emelő szivattyúval töltik a holtágakat a tiszazugi térségben. A csépai önkormányzat a vízkezelésre jogosult, de a Kinizsi Horgászegyesület hasznosítja azokat. Nemcsak turisztikai, hanem ökológiai jelentősége is van a szakaszoknak.

– Meglehetősen sok kilométernyi holtág húzódik a falu környékén, melyek folyamatosan apadnak. A föld elissza a vizet, a nyári melegben párolog, a part menti gazdák locsolásra is használják. Ilyenkor, árvíz idején van lehetőségünk frissíteni – tájékoztatta hírportálunkat Pintér Csaba Gábor, Csépa polgármestere.

A víz átemelésére jelenleg egy 1942-ben gyártott szerkezetet használnak, melyet már igen megtépázott az idő vasfoga. A cső már néhol lyukas, az üzemelését benzines szivattyúval kell segíteni.

– Vákuumelven működik, eredetileg magától, amíg a cső szintje alá nem ér a víz. Most a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság munkatársai befoltozták a lyukakat, de így is folyamatosan felügyelni kell – részletezte, hozzátéve, hosszú távú megoldást egy árvíztől független rendszer jelentene, amit pályázati forrásból valósítanának meg.

– Attól félünk, ha jön egy melegebb időszak, kiszáradnak a holtágak. Mi van akkor, ha egy évben nincs árvíz? Tavaly is csak három-négy napon át tudtunk szivattyúzni – vázolta a kételyeket.

A Csépa környéki holtágakból körülbelül 1 millió köbméter víz hiányzik, a szivattyú bő egy hete működik, ez idő alatt 400 ezer köbmétert sikerült beletölteni, amivel a szint csupán fél métert emelkedett. Reményeik szerint még néhány napig folytathatják a munkát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában