Szolnok / Martfű

2021.03.29. 06:55

A társasházban élők zöme rendesen fizeti a közös költséget

A gyakorlatban a közös költség három havi nemfizetése esetén végrehajtóhoz fordulhat a lakóközösség. Általában először mégis inkább felszólítják a tulajdonost. Fehér Sándorné, a szolnoki Ady Endre út 5. szám alatti lakótömb közös képviselője folyamatosan követi a befizetéseket, tapasztalatai szerint az elmúlt években némiképp javult a helyzet.

P. Pusztai Nóra

Fehér Sándorné mutatja a földszinti folyosó felújított mennyezetét, amit a közös költségből finanszíroztak

Fotó: Mészáros János

Kevés kintlévőségről számoltak be a megkérdezett közös képviselők, eszerint az ingatlantulajdonosok zöme rendszeresen fizeti a közös költséget.

– Mióta én vagyok a közös képviselő – már másodjára választottak meg –, szorosan követem a bevételeket, kiadásokat. Mindig nézzük, hogy ki van elmaradva, először felhívom őket, és jelzem a problémát.

– Jelen helyzetben akadnak, akik nem dolgoznak, mégis jórészt teljesítik a kötelezettségeiket – osztotta meg tapasztalatait Fehér Sándorné, a Móra lakásszövetkezet igazgatósági tagja.

– Szerencsére sosem volt nagy gond, az utóbbi években némiképp javult is a helyzet. Háromhavi elmaradás után értesítjük a tulajt, majd az ügy ügyvédhez és behajtóhoz kerül. Ezt viszont úgy tűnik, el szeretnék kerülni a lakók – emelte ki.

Mindössze egy valaki áll behajtás alatt.

A martfűi Tyereskova Lakásépítő- és Fenntartó Szövetkezethez tartozó lakások körülbelül tizenöt százalékának volt hátraléka a tavalyi záráskor.

– A kintlévőség hetven százalékát néhány tulajdonos hozta össze. Ők azok, akiktől különböző okok miatt nem tudjuk bevasalni a tartozást. Vannak közöttük évekkel ezelőtt külföldre távozók, munkanélküliek és közfoglalkoztatottak.

– Tudni kell azt is, hogy sok esetben hiába indítjuk meg a végrehajtást, a banki és közüzemi tartozások elsőbbséget élveznek velünk szemben. A közös költség csak ezután következik – tudtuk meg Farkas Rolandtól, a szövetkezet vezetőjétől.

Fehér Sándorné mutatja a földszinti folyosó felújított mennyezetét, amit a közös költségből finanszíroztak
Fotó: Mészáros János

A lakásszövetkezeti törvény alapján az igazgatóság a fenntartási költség befizetésével legalább három hónapnak megfelelő hátralékba kerülés esetén jelzáloggal terhelheti az ingatlant, ez háromhavonta megismételhető.

– Ha a hátralékot kiegyenlítették, az igazgatóság nyolc napon belül köteles a jelzálogjog törléséhez szükséges engedélyt kiadni, de a bejegyzéssel és törléssel kapcsolatos költségek a hátralékos tulajdonost terhelik.

Ez a lakásszövetkezet alapszabályában is rögzítve van.

– Sajnos a lakók többsége nincs tisztában ezzel, ahogyan magával a szövetkezet működésével sem, ami további konfliktusokhoz vezet – fejtette ki a nehézségeket Farkas Roland.

Igencsak változó, hogy mennyire toleránsak a lakók

A bezártságban otthon töltött idő talán még jobban megviseli a tömbházban élőket. Az elmúlt időszakban ugrásszerűen megnőtt a szomszédi panaszok száma Martfűn, ami összefüggésbe hozható a járványhelyzettel.

– Az emberek sokkal türelmetlenebbek és agresszívabbak egymással. Több időt töltenek otthon, és ilyenkor a legapróbb probléma is felnagyítódik, leginkább a nyugalom megzavarására panaszkodnak. A házirendet megsértőkkel szemben viszont sajnos kevés eszköz áll a lakásszövetkezet rendelkezésére – vázolta a jelenlegi helyzetet Farkas Roland, a martfűi Tyereskova Lakásépítő- és Fenntartó Szövetkezet vezetője.

A szolnoki Ady Endre úti társasházban egészen mást tapasztalnak. A majd százharminc lakásos épületben kevesebb szomszédi panasz érkezik. Úgy tűnik, ott a jelenlegi helyzet ellenére is türelmesebbek az emberek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában