JÁSZKUNSÁG

2021.03.10. 19:55

Az iskolás gyerekek zöme otthon maradt

A megyeszékhelyen működő bölcsődékben a családok közel fele, az óvodákban alig kilenc százaléka kérte a gyermekfelügyeletet a rendkívüli szünet idején. A Szolnoki Tankerületi Központ intézményeibe százegy kisdiáknak biztosítanak elhelyezést hétfőtől. A vezetők gyorsan reagáltak a csütörtöki bejelentésre, miszerint hétfőtől zárva lesznek az óvodák valamint digitális oktatásra térnek át az iskolák. Már pénteken felmérték az igényeket.

Munkatársainktól

A szolnoki Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskolában az első napon csupán néhány tanulónak kellett felügyeletet biztosítani

Fotó: Mészáros János

– A felügyeletet igénylő diákok döntő többsége alsó tagozatos. Az iskolákban a pedagógusok segítségével biztosítják, hogy részt tudjanak venni az oktatásban, az online órákon, becsatlakozva az osztály munkájába – tette hozzá Szutorisz-Szügyi Csongor, a Szolnoki Tankerületi Központ igazgatója.

Ismét zsilipes beléptetést vezettek be az óvodákban

A nagykörűi Petrovay György Katolikus Általános Iskolában hétfőtől nyolc gyermek felügyeletét kell megoldani.

– Azokat fogadjuk, akinek mindkét szülője dolgozik, így nem tudják biztosítani az otthoni elhelyezést. Az ügyeletet az iskolában látják el a kollégák – tudtuk meg Nagyné Baráth Ágnes igazgatótól.

A Magyar Közlönyben leírtak alapján április 7-ig elrendelték az óvodákban a rendkívüli szünetet. A gyermekfelügyelet megyeszerte szinte minden intézményben megoldott. A tavaly tavaszi helyzethez hasonlóan Szolnokon újra zsilipes rendszert vezettek be, délután a megadott időpontokban érkezhetnek a szülők a kicsikért.

– Azokat az óvodásokat fogadjuk, akiket a szülők nem tudnak másképpen biztonságosan elhelyezni.

– Pénteken az önkormányzat kérésére az óvodapedagógusok felmérték az igényeket, az ezerkilencszáz közül mindössze százhuszonhat esetben jelezték a felügyelet szükségességét, végül hétfőn minden tagintézményünk kinyitott, száztizenhat gyermeket vártunk – tudatta Szamosfalviné Törőcsik Ibolya, a Szolnok Városi Óvodák igazgatóhelyettese.

A megbetegedések miatt nem tartanak felügyeletet

Nagykörűben is biztosítanak ügyeletet a gyerekek számára. A Cseresznyevirág Katolikus Óvodában tegnaptól hatan vannak, szerdától a létszám növekedhet – mondta el érdeklődésünkre G. Nagyné Récsányi Zsuzsanna óvodavezető.

Tiszavárkonyban az óvodában tartanak gyermekfelügyeletet – tudtuk meg Hegedűs István polgármestertől. Egyelőre három esetben kívántak élni a szülők ezzel a lehetőséggel.

Az intézményen belüli megbetegedésekre való tekintettel a jászfényszarui Napfény Óvoda március 12-ig zárva tart, nincs gyermekfelügyelet sem – közölte Klippánné Jáger Melinda intézményvezető. A gyermekfelügyelet megszervezéséről a későbbiekben gondoskodnak.

Kevesebb szakember jut a kisgyermekellátásra

A rendelet értelmében a bölcsődék egyelőre nem zártak be, a megyeszékhelyen működő intézményekben viszont kérték a szülőket, hogy amennyiben lehetőség van rá, maradjanak otthon a gyermekek.

– Egyrészt így is szeretnénk minimálisra csökkenteni a fertőzésveszélyt, másrészt az iskola és óvoda rendkívüli szünete kapcsán érintettek a bölcsődei dolgozók is, ezért sajnos kevesebb szakemberrel tudják biztosítani a kisgyermekellátást. Tapasztalataink szerint együttműködőek a családok – vázolta a helyzetet Péntek Ágnes, a szolnoki Egészségügyi és Bölcsődei Igazgatóság vezetője.

A szolnoki Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskolában az első napon csupán néhány tanulónak kellett felügyeletet biztosítani
Fotó: Mészáros János

Egymás lurkóira vigyáznak a berényi bölcsőde dolgozói

Változatlanul működik a Jászberényi Városi Önkormányzati Bölcsőde. A hetvenhárom főből jelenleg hatvan gyermek veszi igénybe az ellátást – tájékoztatott Tóth Mónika intézményvezető. – Több dolgozót érintett az óvodák, iskolák bezárása, ezért gyermekeiket is behozták az intézménybe. Egymás gyermekére vigyázunk, róluk is gondoskodunk – tette hozzá.

A tiszatenyői Gyöngyvirág Művészeti Óvodába összesen negyvenhat gyermek jár. Az óvodavezető tájékoztatása szerint a szülők zöme meg tudta oldani a gyermekfelügyeletet.

– Hétfőre hárman kértek ügyeletet, keddre öten. Szerdától már hatan leszünk. Három és öt gyermek esetében két pedagógus és egy dadus dolgozik az óvodában. Ha ez a létszám emelkedik, két csoportra osztjuk őket, és akkor már két-két óvodapedagógus foglalkozik majd velük – mondta Pályiné Lados Kata intézményvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában