Orvos Anetta Csilla / Karcag

2021.03.12. 17:25

Díjat kapott munkájáért a területi vezető

Gyerekként korrepetálta társait, s felnőttként már egyfajta küldetésének érzi a másokon való segítést Orvos Anetta Csilla, a Magyar Vöröskereszt Karcagi Területi vezetője. A katasztrófavédelem területén végzett munkáját dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató nemrég emléktárggyal ismerte el.

Daróczi Erzsébet

Orvos Anetta Csilla a napokban vette át az elismerést

Fotó: Daróczi Erzsébet

– Nagyon örültem a díjnak, egyáltalán nem számítottam rá, hiszen csak a mögöttem lévő önkéntes csapatommal tudtam elérni a fenti eredményeket – mondja a díjazott, aki 2005-ben csatlakozott a Magyar Vöröskereszthez az akkori kenderesi vöröskeresztes titkár biztatására.

– Így lettem titkára, majd elnöke az ottani alapszervezetnek. Jelenlegi feladataimat 2016 júliusa óta látom el Karcagon, Berekfürdőben, Túrkevén, Kisújszálláson és Kenderes-Bánhalmán.

S hogy mit jelent neki a segítés?

– Úgy érzem, ez az életcélom, mintha erre születtem volna ide a földre, igazából ebben élem ki mindennapjaimat – fogalmazott a területi vezető. – Számomra örömet szerez, ha másokon segíthetek. Ez gyerekkoromban még csak abban mutatkozott meg, hogy mindig kedves voltam társaimhoz, s figyeltem arra, hogy korrepetáljam azt, aki esetleg lemaradt a tanulásban.

Felnőttként is egyértelmű volt, hogy önkéntes vöröskeresztes segítő leszek.

Most a szervezet területi vezetőjeként irányítom az összetett önkéntes munkát a véradásszervezéstől az adományosztáson át a katasztrófavédelemmel való együttműködésig. Két éve csatlakoztunk a Tisza Mentőcsoporthoz, ahol a képzésekben, gyakorlatokban veszünk részt. Ifjúsági elsősegélynyújtó versenyeket is szervezünk, amit a koronavírus-járvány miatt ebben az esztendőben online rendezünk meg.

Orvos Anetta Csilla a napokban vette át az elismerést
Fotó: Daróczi Erzsébet

Fontos feladatom az utánpótlás-nevelés, vannak ifjúsági tagozatos diákjaink, de a katasztrófavédelem is számíthat ránk képzésekben. Jó az együttműködés a két szervezet között, példa erre a közös katasztrófavédelmi és az elsősegélynyújtó verseny. Két éve bekapcsolódtunk a tűzoltóknak Karcagon rendezett országos katasztrófavédelmi versenybe, s nagy dicséretet kaptunk, hogy milyen szép feladatokat találtunk ki a versenyzőknek. Azt gondolom, az országos elismerésemben ez is benne van.

Orvos Anetta Csilla véradóként is példát mutat.

– Bevallom, sokáig féltem a tűtől, tényleg nagyon nehezen szántam rá magam az első véradásra, hogy segíthessek az embereken, de sikerült legyőznöm a kezdeti félelmen, tavaly már hússzoros kitüntetett véradó voltam. Ma már nagyfiam is véradó, múlt héten is mindketten segítettünk ilyen módon másokon. A területemen dolgozó önkénteseimmel a véradásszervezés mellett a rászorulókért is sokat teszünk, legyen az élelmiszer- vagy ruhaadomány-osztás, vagy több száz szájmaszk varrása a járvány elleni védekezésben részt vevőknek.

– A katasztrófavédelem támogatása is komoly feladatot jelent, nagy fegyelmet és összpontosítást követel tőlünk, önkéntesektől. A munkámban tetszik az az összefogás, ahogy a társszervek segítő kezet nyújtanak egymásnak, igazi csapatmunka ez, ami bennünk is megerősíti a folytatás fontosságát – vallja a kitüntetett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában