Kiadvány

2021.03.29. 19:55

Összefoglalták a Tiszaföldvári Férfikórus elmúlt kilencvenöt évét

Gere Péter kutatása közben számos érdekességre bukkant.

P. Pusztai Nóra

Közel száz éve alakult a földvári férfi kórus

Fotó: Tömösközi Károly

2019 őszén ünnepelte fennállásának kilencvenötödik évfordulóját a helyi férfikórus, a jeles alkalom kapcsán született meg az elképzelés, hogy az énekkar történetéről fotókiállítást rendezzenek, illetve kiadványt szerkesszenek.

A feladatot Gere Péter a munkatársa vállalta.

Elsőként az egykori kórusvezetőkkel, énekkari tagokkal, helyi zenészekkel és muzsikus családokkal készített interjút, de kutatott a környékbeli közgyűjteményekben is.

– Digitálisan feldolgoztam a második világháború előtti települési újságok összes fellelhető lapszámát, amely közel tíz-tizenkétezer oldalnyi nyomtatványt jelentett. Ezután viszont gyorsan és hatékonyan tudtam keresni a korabeli hírek és beszámolók között – avatott be a munka részleteibe Gere Péter, aki úgy vallja a zene közösségi élmény.

Kutatásának eredményét az interneten is közzétette, ha valaki kiegészítené, megteheti azt.

A kiadvány már a nyomdában van, hamarosan korlátozott példányszámban meg is jelenik.

A szakember munkája végül nemcsak a Tiszaföldvári Férfikar történetére korlátozódott, hanem mintegy másfél évszázadot ölel át.

– Érdekes volt látni, hogy a nagyléptékű történelmi változások, hogyan csapódtak le egy mikroközösség életében – emelte ki.

Számos különlegességre is bukkant, melyek legtöbbször az adott korszakot jellemezték.

– Az egyik ilyen történetre Kalóz Sándor, a Hajnóczy József Gimnázium nyugalmazott pedagógusa hívta fel a figyelmem. A helyi szalonzenekar alapítása az 1930-as évek második feléhez köthető, környékünkön példa nélküli volt, a fennálló helyzet miatt viszont néhány fellépés után beszüntette munkáját – mesélte példaként.

Közel száz éve alakult a földvári férfi kórus
Fotó: Tömösközi Károly

Hozzátette: a kiadvány mellett elkészült honlapon lehet olvasni a Nagykovácsi Ilona énekes-színésznő életének és a tiszaföldvári malom leégésének kapcsolatáról, egy gimnazistákból álló tánczenekar kicsapással végződő koncertjéről, helyi mulatós-, fúvós-, vagy akár beatzenekarok múltjáról is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában