Ötezer iskolásból nyolcvankettőre ügyeltek Szolnokon

Szolnok oktatási és nevelési intézményeiben működő ügyeleti rendszerről számolt be Szalay Ferenc polgármester. A városvezető videóüzenetében hangsúlyozta: a gyermekekkel foglalkozó munkatársak tesztelését addig végzik, amíg azt a járványügyi veszélyhelyzet megkívánja.

Hartai Gergely

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

– Az operatív törzs korábbi döntése értelmében szigorítások léptek életbe az országban. Ezek eredményeként az általános iskolákban online oktatás folyik, az óvodákat be kellett zárni. Ám mind az óvodákban, mind pedig az iskolákban biztosítani kell az ügyeletet – emelte ki internetes tájékoztatójában a megyeszékhely polgármestere.

Szalay Ferenc rámutatott, az ügyeleti rendszerbe a bölcsődéket is bekapcsolták a városban, ezáltal pedig ezen intézményekbe sem kell elvinni a gyermekeket.

– Azt tudom mondani, hogy a bölcsődei 488 fős gyermeklétszámból 239 gyermek esetében éltek a szülők az ügyelet adta lehetőséggel. Az óvodákba már ennél jóval több, 1908 gyermek jár, azokban szintén 239 gyermeknél működik a szolgáltatás – tette hozzá a városvezető.

Szalay Ferenc kiemelte, a helyi általános iskolákban is lehetővé vált a felügyelet biztosítása. Az adatokat illetően megtudhattuk, a mintegy ötezer általános iskolásból nyolcvankét gyermek vette igénybe a rendszert.

– Jó dolognak tartom, hogy a szülők jelentős része amellett döntött, hogy a gyerekeket otthon tartja, és vigyáz rájuk. A koronavírus-járvány ugyanis már olyan szintre jutott, ami a gyerekeket is komolyan veszélyeztetheti. Nem mindegy, hogy meg tudjuk-e őrizni gyermekeink, szüleink és nagyszüleink egészségét – fogalmazott a polgármester.

Szalay Ferenc ezt követően arra hívta fel a figyelmet, hogy a legkisebbek és a diákok felügyeletének zavartalan biztosítása érdekében elengedhetetlen, hogy az óvónők és a gondozónők egészségesek legyenek.

– Az ő védelmük miatt, illetve hogy ne adják át a fertőzést a gyerekeknek, és rajtuk keresztül a szülőknek, hetente antigén gyorstesztet biztosítunk számukra. Mindez természetesen önkéntes alapon történik – közölte, majd hozzáfűzte, az elmúlt héten 218 munkatárs vállalta a gyorsteszt elkészítését.

Közülük mindössze egyetlen pozitív esetet jegyeztek.

– Azt gondolom, kiváló ez az eredmény. Fontos, hogy mindenki tudja, egészen addig folytatjuk a tesztelést, ameddig a járványhelyzet megkívánja – zárta mondandóját Szalay Ferenc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában