JÁSZKUNSÁG

2021.03.10. 06:55

Tilos lesz avart égetni, ha lejár a moratórium

Bár a koronavírus-járvány miatt bevezetett veszélyhelyzet idejére nem kell alkalmazni az avar- és zöldhulladék égetésének teljes tilalmáról szóló rendeletet, egyelőre még nem mindenhol tudják pontosan, mivel váltsák majd ki ezt a módszert. Cikkünkben annak jártunk utána, melyik település miben látja a megoldást a zöldhulladék felhalmozódása ellen.

Munkatársainktól

Ne égessünk nedves növényeket!

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fűnyírás, fametszés – tavasszal indulnak be a kerti munkák a Tiszazugban is. Tiszasason decemberben gyűjtötték be a gallyakat a lakosoktól.

– Az országos rendelet megjelenése előtt értesítettük a faluban élőket. Engedélyt kértünk a tűzoltóságtól, és külterületen égettük el a zöldhulladékot – tájékoztatott Vágner István. A tiszasasi polgármester szerint az égetést tiltó jogszabály hatályba lépése előtt megfelelő alternatíva kidolgozására lett volna szükség.

Ellenben Tiszapüspökiben nem aggódnak túlzottan a felesleges zöldhulladék miatt, hamarosan ugyanis megkezdi működését az a háromrészes brikettgyártó gépsor, amely a feleslegessé vált ágakból, gallyakból készíti a fűtőanyagot.

– A gép segítségével a lakosságnak tudunk segíteni abban, hogy a metszésből, kerti munkákból származó zöldhulladékot átvegyük, és hasznos formában feldogozzuk. Az első gép, az ágdaráló tizenöt centiméter hosszúságra aprítja az ágakat, az utolsó gép présel, a két gép közé a közmunkaprogram támogatásának köszönhetően egy új aprítógépet tudtunk beszerezni, így teljes lesz a gépsor – mondta Bander József polgármester.

A brikettet szociális célokra használja fel az önkormányzat, illetve a helyi piacon értékesíti.

A levágott füvet azonban a gép nem képes feldolgozni, így a polgármester a komposztálást ajánlja a lakosoknak. A zöldhulladék elszállítása áprilistól továbbra is biztosított, az erre a célra kihelyezett hét köbméteres konténert körülbelül tíznaponta ürítik.

Kengyelen egyelőre nem dolgoztak ki konkrét stratégiát a megnövekedett zöldhulladékkal kapcsolatban, mindenekelőtt a szolgáltatóval tárgyalnak majd a problémáról.

– A közterületekről származó zöldhulladékra, konkrétan a levágott fűre már van tervünk.

Egy nagyobb méretű komposztládába gyűjtenénk, az így keletkezett komposztot pedig a mezőgazdasági közmunkaprogramban hasznosítanánk – ismertette Gál József polgármester.

A komposztálás lehetősége a kőröstetétlenieket sem hagyta hidegen, sokan éltek a felkínált lehetőséggel, de amíg tehetik, a korábbi módszert is alkalmazzák.

– Az égetésről szóló rendeletünket még tavaly ősszel megszüntettük. Április 1-jétől azonban a veszélyhelyzet lejártáig, újból visszahozzuk a szabályozást – közölte hírportálunkkal Kőröstetétlen polgármestere. Pásztor Imre elmondta: mindez azt jelenti, hogy ettől az időponttól kezdve a szerdai napokon ismét engedélyezett a kerti hulladék égetése a kisközségben.

– Korábban mindenki ingyenesen kapott komposztálóládát az önkormányzattól, aki igényelte azt. Ezzel próbáltunk segíteni a helyieknek, hogy hasznosítsák a házaknál képződő felesleget. Meglehetősen sokan, a lakosság közel fele jelezte, hogy igényli az efféle segítséget – tette hozzá a településvezető.

Folyamatosan egyeztet a szolgáltató

– Az NHSZ a közszolgáltatási szerződés keretében látja el a zöldhulladékok elszállítását, többlet műszaki tartalom kizárólag önkormányzati megrendelés esetén lehetséges. Jelezni szeretnénk, hogy még mindig vannak komposztládáink, melyek térítésmentesen igényelhetőek ügyfélszolgálatainkon, ezekkel adott esetben drasztikusan lehet csökkenteni, átstrukturálni a zöldhulladékot. A megfelelő méretű, kévékbe kötegelt, lakóházaknál keletkező gallyakat szintén elszállítjuk. Javasoljuk továbbá a biológiai lebomló zöld színű zsákok használatát, melyeket Szolnokon lehet megvásárolni száz forintos darabáron – felelte kérdésünkre Kiss Zsófia marketingasszisztens.

Hozzátette: a megyeszékhelyen idén is április 1-je és november 30-a között, kéthetente szállítják el a zöldhulladékot, a környékbeli települések esetében mindenhol eltérő gyakorisággal, ez az önkormányzat megrendelésétől függ.

Borítóképünk illusztrációfotó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában