Hideg finomság

2021.04.30. 18:00

A jó idő beköszöntével indul a fagyiszezon a Jászkunságban is

Híportálunk a jó idő beköszöntének apropóján kérdezett több fagylaltozót az idei trendekről.

Szoljon.hu

Forrás: shutterstock.com

Fotó: Illuszzráció

Az elmúlt napok hűvösebb időjárását követően ismét beköszöntött a jó idő, a hőmérséklet eléri, sőt helyenként meg is haladja a 20 Celsius-fokot. Ilyenkor már egyre többen megkívánnak egy finom fagylaltot, nincs ez másképpen Szolnokon sem. Hírportálunk a jó idő apropóján utánajárt, vajon továbbra is a klasszikus csokoládé és vanília ízesítés a legnépszerűbb, vagy netalántán más ízek hódítanak a vásárlók körében?

Sokak kedvence Szolnokon a Kossuth Lajos úton található Édes Titok Cukrászda és Fagyizó, ahol a következő néhány napban indul majd a szezon. A részletekről Baloghné Mária üzletvezetővel beszélgettünk.

– A tavalyi évben természetesen ismét sokan szavaztak a már megszokott, klasszikus csoki, vanília, puncs ízekre. Ugyanakkor többen választották a csokis keksz, az eper, a kávélikőr, a Kinder Bueno és a velencei álom ízeket is. Fontos még megemlíteni a sós karamellás fagyit, mely tavaly debütált nálunk és osztatlan sikert aratott – mesélte az üzletvezető. Hozzátette, a kínálat némileg idén is bővülhet, leginkább olasz ízvilágú finomságokkal.

A székek és az asztalok már kihelyezve, minden készen áll a szezonra a szolnoki Édes Titok Cukrászdánál
Fotó: Somi Gábor

A koronavírus-járvány, mint minden, a vendéglátó szektorban működő vállalkozást, úgy őket is erőteljesen visszavetette.

– Óriási, mintegy 80 százalékos visszaesést tapasztaltunk a 2019-es évhez képest. Nálunk nagyon nagy szerepe van a rendezvényeknek, a bevételek legnagyobb része onnan folyik be, tavaly pedig ezek elmaradtak. Bízunk benne, hogy idén végre néhányat megrendeznek majd, fontos lenne számunkra – mondta el Baloghné Mária.

Rengeteg embert vonz a jászapáti Bonbon Cukrászat is, a 31-es számú főúton található üzletben csavart fagylalt kapható. Ádám Krisztián üzletvezető szerint őket kevésbé érintette a koronavírus.

– Minimális visszaesést tapasztaltunk. Mivel nálunk nincs helyben fogyasztás, ezért sem a nyitva tartást, sem a fogyasztási szokásokat nem érintette a járványhelyzet. Minden évben március 1-én szoktunk kinyitni, idén sem volt ez másképp – jegyezte meg Ádám Krisztián.

– Nálunk egyszerre csak két íz kapható, illetve ezek keveréke, de

ahogy tavaly, úgy idén is a vanília ízű fagyit keresték a legtöbben, emellett sokan szeretik a csokoládét is.

– Folyamatosan vannak új ízeink. Jelenleg tizennégy gyümölcsös van, kezdve a citromtól egészen az epresig, de van birsalma, fahéjas szilva is. Továbbá kapható még tiramisu, trüffel krémes és ír krémlikőrös fagylalt is. Ezek tipikusan olyan ízek, aminek sokan örülnek, de mindenki azt kérdezi tőlünk, hogy mikor lesz végre vanília – tette hozzá.

A jászapti Bonbon Cukrászatot kevésbé érintette a koronavírus
Fotó: Pető Márk

A fagylaltok egyébként nagyjából hasonló árban mozognak. Megyénk településein a legtöbb helyen 240 és 260 forint között kérnek el egy gombócért.

Már az ókorban is létezett a fagyi

A fagylalt története évezredekkel ezelőtt kezdődött az ókori Kínában, akik akkor még hóból, gyümölcsökből, fűszerekből készítették a hűvös finomságot. Évszázadokig alig történt változás az alapanyagok összetételében, ám a receptek idővek egyre kifinomultabbá váltak. A Római Birodalom bukása után, a 13. században Marco Polo hozta vissza a Távol-Keletről Európába a fagyi ötletét.

Az első igazi fagylaltok azonban Olaszországban készültek, egy bizonyos Francesco Procopio del Coltellit nevű úriember jóvoltából. Ő már nem a jeget és havat keverte a masszához, hanem egy hűtött edényben forgatta a fagyi anyagát. A tejjel, tejszínnel gazdagított csodáknak pedig ma már végtelen számú változata létezik

Ami Magyarországot illeti, hazánkban Mátyás király idejében kóstolhatta először a hűsítő édességet az udvar, a király felesége Aragóniai Beatrix jóvoltából.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában