fecskék

2021.04.28. 06:55

Agyagfészkekkel segítik Abonyban az állomány megóvását

A lakosság mellett a lovardának és az óvodának is jutott azokból az agyag fecskefészkekből, melyeket az abonyi önkormányzat osztott ki az elmúlt napokban. Az állatvédelmi akció várhatóan szeptemberben folytatódik majd.

Hartai Gergely

Az Újszászi úti lovardában is nagy hasznát veszik a fecskefészkeknek, melyeket Koncz Csenge lovardavezető mutatott meg

Fotó: Nagy Balázs

– Célul tűztük ki a településünkön a környezet védelmét, benne egyebek mellett az illegális hulladéklerakás felszámolását, a fásítást és az állatvédelmet is. Nemrégiben pedig a fecskementésre helyeztük a hangsúlyt – felelte érdeklődésünkre Korbély Csabáné. A város humánpolitikai bizottságának elnöke közölte: Abonyban molnárfecske és füstifecske egyaránt jelen van, a településen azonban egyre kevesebbet látni belőlük.

– A fecskék száma az utóbbi tíz évben radikálisan csökkenő tendenciát mutat. Fajtánként más módon, de általában véve 40–70 százalékkal csappant meg a számuk az elmúlt évtizedben. Holott az életünkben betöltött ökológiai szerepük rendkívül fontos. Mentesítenek bennünket például a szúnyogoktól és más rovaroktól egyaránt – taglalta az elnök.

Ezután rámutatott: a kö­zelmúltban elhatározták, hogy fellépnek a helyi fecskeállomány védelme érdekében. Éppen ezért a napokban agyag fecskefészkek kiosztásával próbáltak segítséget nyújtani. Megtudtuk, Abonyban is tetten érhető, hogy az állattartó helyek megszűnésével és a házfelújítások miatti fészekleverések komoly hatással vannak a madarak megmaradására.

Az Újszászi úti lovardában is nagy hasznát veszik a fecskefészkeknek, melyeket Koncz Csenge lovardavezető mutatott meg
Fotó: Nagy Balázs

– Kíváncsiak voltunk, hogy hány helyi lakos érdeklődik a fészkek iránt. Eleinte nem nagyon jelentkeztek, ám amikor megtudták, hogy elindult az osztás, már többen érdeklődtek. A fecskefészkekből igyekeztünk olyan helyekre is juttatni, ahol állattartás folyik. Ezért én az Újszászi úti lovardát választottam, ahol a tulajdonosok nagy örömmel fogadták a felajánlást. Nekik egyébként saját készítésű fészkeik is vannak. A lovarda egy igényes, erdős környezetben található, így biztosan jó helyük lesz ott a madaraknak – fogalmazott.

Korbély Csabáné elmondta: már nincs több kiosztható, agyagból készült otthon a város becses madarainak. Az állatvédelmi kezdeményezés azonban nem ért véget. Idén ősszel újra megismétli „otthonteremtő” akcióját az önkormányzat.

 

Több millió szúnyogot fogyasztanak el

A Szivárvány óvodában is várják már új otthonaikba az értékes madarakat. Az intézményben két füstifecske- és két molnárfecske-fészket helyeztek el a napokban.

– Óvodánk környékén a fecskék életmódját és fészkeiket is figyelemmel tudjuk kísérni. Felhívjuk a gyerekek figyelmét arra, hogy mennyire hasznos kis élőlények. Ha egy fecskepár tavasztól őszig két–három kilónyi szúnyogot tüntet el, az azt jelenti, hogy nagyjából két–hárommillió rovart „von ki a forgalomból” – olvasható közleményükben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában