riasztás

2021.04.04. 07:00

Már üzemel a Tisza-tó viharjelző rendszere

Április elsején elindult a viharjelző rendszer a magyarországi tavakon.

Munkatársunktól

Forrás: Szőke Péter BM OKF

A katasztrófavédelem a Balatonon, a Velencei-, a Fertő- és a Tisza-tavon működtet viharjelző állomásokat egészen október végéig – tájékoztatott Németh Ádám megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

A riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat adja ki, a rendszer technikai üzemeltetését pedig az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság végzi. A viharjelző pontok villogó fényjelzéssel jelzik, ha erős szélre, viharra kell számítani. A szél erősségétől függ, hogy milyen jelzést ad a rendszer. Ha nincs viharjelzés, nem égnek a lámpák.

Elsőfokú viharjelzés esetén percenként negyvenöt sárga fényű felvillanás figyelmeztet a veszélyre, ilyenkor nem szabad eltávolodni a parttól. Másodfokú viharjelzés esetén percenként kilencven villanás értesít arról, hogy nem szabad a vízben tartózkodni.

Ha a várható szélerősség negyven kilométer/óránál erősebb, elsőfokú jelzést adnak ki. A másodfokú jelzések a viharos, hatvan kilométer/óránál erősebb széllökésre figyelmeztetnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában