Zöld szemlélet

2021.05.07. 06:55

A klímabarát települések közé került Rákócziújfalu

Martfű és Szolnok után Rákócziújfalu is belépett a Klímabarát Települések Szövetségébe. A községben néhány esztendeje, a csapadékvíz-tározó építését illetően kerültek kapcsolatba a szervezettel. A manapság csak „zöld szemléletként” emlegetett világlátás már az óvodásoktól kezdve a teljes lakosságot áthatja.

P. Pusztai Nóra

Varga József mutatja azt a tanúsítványt, mely igazolja a Klímabarát Települések Szövetségébe való belépésüket

Fotó: P. Pusztai Nóra

– Tenni akarunk a jövőért, a környezetünkért, folyamatosan keressük ennek a lehetőségét – kezdte Varga József polgármester.

Mivel Rákócziújfalu viszonylag alacsony területen fekszik, ezért a heves esőzések által keletkezett belvíz rendszeresen problémát okoz a településen, amit ugyanakkor nyaranta gyakran aszály sújt. Éppen ezért a legfontosabb célként a víz megtartását tűzték ki. Néhány éve egy kísérleti, úgynevezett pilot programhoz csatlakoztak. Hazánkban öt település egyikeként, elsők között pályázhattak. Ennek részeként épülhetett meg a falu határában a már hírportálunk által korábban bemutatott csapadékvíz-tározó.

Varga József mutatja azt a tanúsítványt, mely igazolja a Klímabarát Települések Szövetségébe való belépésüket
Fotó: P. Pusztai Nóra

– A projektnek a Klímabarát Települések Szövetsége is támogató partnere volt, így kerültünk kapcsolatba velük. Tartottunk megbeszéléseket, úgy gondoltam, rengeteg hasznos információt kaphatunk tőlük az elkövetkezendőkre nézve. A szervezet ugyanis az országszerte már bevált, jó gyakorlatokat gyűjti össze, melyekből kedvünkre válogathatunk – vázolta az alapelveket Varga József.

Több kísérleti pályázatot is nyomon követ a több mint tíz éve működő szövetség, melynek országszerte közel hatvan önkormányzat a tagja. A területek klímabarát átalakításáért, a lakosok környezettudatos szemléletváltásáért dolgoznak.

– Előremutató kezdeményezéseket karolnak fel, az együtt dolgozó dinamikus csapat mindig a fenntarthatóságra törekszik. Más települések tapasztalatait mi is a javunkra fordíthatjuk, adaptálva a projekteket, hogy helyi szinten is működhessenek – magyarázta a községvezető.

A szövetség rendszeresen szervez szemléletformáló akciókat is, a helybeliek így megismerkedhetnek az éghajlatváltozás érzékelhető és előrelátható hatásaival, a megváltozott éghajlati jellemzőkhöz való alkalmazkodás módjaival. Ebbe jól beleilleszkedik a Rákócziújfaluban bevált gyakorlatként működő pedagógiai program. A Mesevár Óvoda a madárbarát címet viseli, a Hermann Ottó Általános Iskolában pedig a zöld szemléletű gondolkodást az egykori igazgató, Marik Mihály alapozta meg.

– Nem teljesen új keletű ez a dolog az intézményben, gyermekkoromban kis arborétum volt az iskolaudvaron, ahol állatokat is gondoztunk – emlékezett vissza a polgármester.

Közvetve a Pecasuli elnevezésű horgász szakkör is összehozza a zöld gondolkodású embereket.

De a beruházások kapcsán is fő szempontként kerül elő a klímavédelem. Nemrégiben elkezdődött a csapadékvíz-elvezető rendszer kiépítése a faluban, ami a biztonság mellett vízmegtartó célokat is szolgál. A megfelelően elvezetett víz közvetve a tározóba jut, melynek környékére fákat ültettek, és szalonnasütőhelyek, kerti padok teszik lehetővé a szabadidő hasznos eltöltését.

Célul tűzték ki a méhek védelmét

Számos konferencia szól manapság a méhek szerepéről. A Klímabarát Települések Szövetsége is a beporzás népszerűsítése mellé állt.

– Van két méhész a faluban, egy harmadik nemrégiben költözött ide. Aktívak, sokat segítenek, legutóbb például mézet ajánlottak fel az óvodásainknak. Felismertük azt is, hogy szükség lenne virágokra, méhekre, a beporzás egész folyamatára, így vásároltunk vegyes virágvetőmagot. Amint tisztázódik a futball- és edzőpálya tulajdonkérdése, ez utóbbira szórnánk el azokat – számolt be a terveikről Varga József polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában