foglalkoztatás

2021.05.18. 11:30

Egyre kevesebb az álláskereső a Jászkunságban

Megyei szinten háromszáznyolcvan fős csökkenést mutatnak a nemrég publikált adatsorok.

Kovács Berta

Forrás: Illusztrációfotó/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A számadatok azt mutatják, hogy pozitívan alakul a foglalkoztatási helyzet. Áprilisban tovább csökkent a regisztrált álláskeresők száma – derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adataiból. Márciushoz képest országosan tizenötezer-nyolcszázzal kevesebb álláskeresőt tartottak számon, megyei szinten pedig háromszáznyolcvan fős csökkenést mutatnak a nemrég publikált adatsorok.

Megyénkben áprilisban 15 775 fő szerepelt az NFSZ regiszterében, míg márciusban még 16 155 fő – egy hónap alatt 2,35 százalékos csökkenést könyvelhettünk el. Ez alapján úgy tűnik, a Jászkunságban az országoshoz képest visszafogottabb a javulás, ám több hónap tendenciáját nézve kedvezőbb kép bontakozik ki előttünk. Megyénkben ugyanis februárhoz képest márciusban is csökkenés volt tapasztalható, ellentétben az emelkedést mutató országos adatokkal.

– Most a megkönnyebbülés időszakát éljük, az emberek azt érzik, hogy a járvány lecsengőben van – mutatott rá dr. Lits József, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének megyei elnöke. – Akik elvesztették állásukat, és munkát, szakmát voltak kénytelenek váltani – ilyenek voltak például a turizmusban dolgozók –, nem biztos, hogy vissza akarnak vagy tudnak térni korábbi helyükre. Aki pedig az előzőnél jobb állást talált, annak nyilván esze ágában sincs visszamenni. Van persze olyan is, aki úgy vállalja a visszatérés kockázatát, ha kellően megfizetik, ennek pedig munkabérfelhajtó hatása van. Azokban a régiókban, ahol erősebb a gazdaság, és nem éreztette annyira hatását a pandémia, ez kevésbé fog érvényesülni. Az alacsonyabb végzettségűek viszont félő, hogy a szürkegazdaság irányába fognak lépni – tette hozzá dr. Lits József.

– Úgy érezzük, hogy a nagyvállalkozásoknál csak minimális a munkaerő mozgása, a létszámkeretek gyakorlatilag fel vannak töltve, a gazdasági teljesítmény is kedvezően alakul, stabil a helyzet – nyilatkozta dr. Sziráki András, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara megyei elnöke. – Inkább a kisvállalkozóknál lehet igény új munkaerőre – vélte a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában