Galériával

2021.05.18. 18:30

Fabriczy Kováts Mihályra emlékeztek Karcagon

A Kováts-emlékkapunál, és a hősről elnevezett iskola domborműjénél is lerótták tiszteletüket a megjelentek.

Daróczi Erzsébet

Karcag város híres szülöttére, a magyar és az amerikai nép közös hősére, Fabriczy Kováts Mihály huszárezredesre idén a vírushelyzet miatt rendhagyó módon emlékezhettek a karcagiak.

Az amerikai függetlenségi háborúban a legmagasabb rangot betöltő magyar katonatiszt, Fabriczy Kováts Mihály hősiesen szolgálta mindvégig a szabadság eszméjét. Hosszú utat járt be, mielőtt az amerikai függetlenségért vívott háború kiemelkedő katonája, hőse lett. Feltartóztathatatlannak bizonyult 1779-ig, a charlestoni ütközetig, ahol a végsőkig kitartott. Hősiességét, nevét az Egyesült Államokban is nagy tisztelet övezi a mai napig.

Karcagon, a Kováts Mihály Baráti Társaság Egyesület, a Kováts Mihály Huszárbandérium és a KÁAMI Kováts Mihály ÁI Tagintézménye őrzi nevét. Egykori szülőháza közelében, pedig Kováts-emlékkapunál, a Györfi Sándor Kossuth-díjas szobrász alkotásánál emlékezünk a Karcagról indult hősre születésnapja, május 11-e környékén.

Az emlékkapunál a huszárok bevonulása után az egyesület nevében dr. Pintér Zoltán Árpád elnök és Plósz Csilla intézményvezető helyezett el koszorút, a körzet lakói nevében Pánti Ildikó képviselő és Gulyás Ferencné, a MIEÓ intézményvezetője, a Karcagi Tankerület nevében Kissné Soós Ágnes, az iskola nevében Karas Elvira tagintézmény-vezető, Lévainé Kovács Róza és Török Csilla intézményvezető-helyettesek rótták le kegyeletüket a hős ezredes előtt.

A Kováts Mihály Tagintézmény épületén lévő domborműnél pedig az önkormányzat nevében Szepesi Tibor polgármester, Gyurcsek János és Sári Kovács Szilvia alpolgármesterek és Rózsa Sándor jegyző helyezték el először az emlékezés koszorúját. Az egyesület nevében dr. Pintér Zoltán Árpád elnök és Pánti Ildikó képviselő, a Kunszövetség nevében dr. Nagy Molnár Miklós múzeumigazgató, a Kátai Gábor Kórház nevében Nagyné László Erzsébet főigazgató, az iskola tanulói, tanárai nevében Plósz Csilla intézményvezető, Karas Elvira tagintézmény-vezető, Lévainé Kovács Róza és Török Csilla intézményvezető-helyettesek koszorúztak Győrfi Lajos szobrászművész alkotása előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában